Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til energiministeren

Dokument nr. 15:1762 (2024-2025)
Innlevert: 27.03.2025
Sendt: 27.03.2025
Besvart: 04.04.2025 av energiminister Terje Aasland

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): I Skjoma i Narvik kommune har det over lang tid vært behov for å forbedre miljøforholdene, spesielt for villaksen. Situasjoner med villaks som dør i ei bunnfrossen elv er uholdbar. Jeg har derfor lenge pekt på behovet for endringer i minstevannføringen gjennom vilkårsrevisjonen. I mars 2023 uttalte NVE at de overfor ED innstiller på en minstevannføring i vassdraget. Dette er nå to år siden og ingenting har skjedd.
Når vil ministeren og dagens regjering følge opp saken og sørge for akseptable miljøforhold for villaksen i Skjoma?

Begrunnelse

I Skjomenvassdraget har det siden 1969 blitt bygget ut flere vannkraftverk, noe som har før til at vannføringen til tider blir svært lav. Situasjonen i Skjoma er krevende, og det er behov for tiltak for å forbedre naturtilstanden i vassdraget. 26. februar 2022 publiserte NRK en sak om vannmangelen i Skjoma, som viste bilder av laks fryst fast i en bunnfrossen elv, og belyste behovet for økt vannføring. Vilkårsrevisjon brukes for å bedre miljøtilstanden i reguleringsområder og dette må følgelig avveies mot formålet om kraftproduksjon. I Skjoma er det behov for naturrestaurering, og kommunen, grunneiere, Norsk institutt for naturforskning (NINA) og natur- og friluftsorganisasjoner, har krevd en revisjon av reguleringsvilkårene. Videre har NVE anbefalt at det slippes mer vann i elven, noe som kan gi et moderat produksjonstap, men som vil gi vesentlige miljøforbedringer i et viktig lakse- og sjøørretvassdrag. Utfordringene for fiskebestanden er godt dokumentert i undersøkinger over flere år, og i 2021 overlevde bare 50 prosent av bestanden.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det er i statsråd i dag fastsatt reviderte konsesjonsvilkår for reguleringen av Skjomenvassdraget. Vedtaket setter punktum for en omfattende revisjonsprosess, der kommunen, grunneiere og natur- og friluftsorganisasjoner har vært sentrale pådrivere.
Forholdene for villaks og sjøørret i Skjoma bedres ved krav til minstevannføring gjennom hele året. Samtidig blir de opprinnelige konsesjonsvilkårene oppdatert til dagens standard.
Jeg er glad for at vi nå bedrer forholdene for laksen i Skjoma ved å pålegge minstevannføring. Selv om dette innebærer et årlig produksjonstap på 40 GWh, er det nødvendig for å ta hensyn til laksen. Etter nøye vurdering fant jeg at et mindre vannslipp ikke ville gi den ønskede effekten for fisken. Jeg har lyttet til lokale og regionale interesser og mener løsningen som nå er vedtatt ivaretar hensynet til både villaksen og kraftsystemet på en god måte.