Rasmus Hansson (MDG): Framdriften for marint vern i Norge ligger svært langt etter internasjonale mål og forpliktelser, og kritiseres for å ikke oppfylle faglige kriterier. En ny rapport fra Havforskningsinstituttet og Salt anbefaler betydelig mer og strengere marint vern i Norge.
Når vil regjeringen legge fram en konkret og forpliktende plan for marint vern i Norge som oppfyller mål for vernet areal, tidsmålene i FNs Naturavtale og det internasjonale Havpanelet, og internasjonale kriterier for fullverdig marint vern?
Begrunnelse
Rådgivende utvalg for marin verneplan la fram sin tilråding i 2004, for over 20 år siden. Pr. 2025 er planen knapt oppfylt. Ifølge Miljødirektoratet er nå 4,5 % av norsk sjøareal vernet i 17 verneområder, men vernet er mange steder svakt.
I 2022 sluttet Norge seg til FNs Naturavtale, som bl.a. sier at 30 % av havet skal vernes som marine verneområder innen 2030. Norge har støttet dette målet, som også er uttrykt fra det internasjonale Havpanelet, som Norge leder.
Norsk marint vern har fått omfattende kritikk for å dekke alt for små områder, for å bygges ut for langsomt, for å ikke oppfylle internasjonale kriterier for slikt vern, for feilrapportering og for alt for svakt vern med for mange unntak. Det er påpekt at Norge aktivt motarbeider vern i flere internasjonale fora og sammenhenger.
En ny rapport fra Havforskingsinstituttet og Salt, bestilt av Miljødirektoratet på oppdrag fra Miljødirektoratet og Klima- og Miljødepartementet, konkluderer med at vern i norske havområder må bli betydelig mer omfattende og strengere for å oppfylle verneformål og levere på FN-forpliktelsene.
https://www.nrk.no/nordland/rapport-fra-havforskningsinstituttet-og-salt-sier-at-norge-ma-stoppe-all-fiske-i-utsatte-omrader-1.17339529
Avstanden mellom framdrift og kvalitet i norsk marint vern, og internasjonale mål Norge har sluttet seg til, er så stor at det er påkrevet med en avklaring av hva som er regjeringens konkrete mål for videre marint vern.