Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1729 (2024-2025)
Innlevert: 23.03.2025
Sendt: 24.03.2025
Besvart: 26.03.2025 av barne- og familieminister Lene Vågslid

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Kan ministeren redegjøre for status på utenlands adopsjonsfeltet, og kan hun gi en oversikt over hva departementet nå jobber med for å sikre trygge adopsjoner?

Begrunnelse

Jeg og FrP har ved flere anledninger stilt spørsmål til tidligere barne- og familieminister Topp om mulige alvorlig svikt og feil i saker om utenlandsadopsjon. Dette resulterte bl.a. i en ekstern granskning.
Granskingsutvalget for utenlandsadopsjoner er et offentlig utvalg som ble satt ned av regjeringen 20. juni 2023. Utvalget startet sitt arbeid høsten 2023. Etter dette har bla Bufdir kommet med anbefalinger og granskningsutvalget har gitt ut delrapporter.

Lene Vågslid (A)

Svar

Lene Vågslid: Regjeringen nedsatte 20. juni 2023 et uavhengig granskingsutvalg som skal vurdere om norske myndigheter har hatt god nok kontroll ved historiske utenlandsadopsjoner, og om det har skjedd ulovlige eller uetiske forhold ved adopsjoner til Norge.
Utvalget la frem en delrapport 22. januar 2025 som blant annet inneholdt utredninger om adopsjonspraksisen mellom Norge og Ecuador og Colombia. Utvalget understreker at det ikke kan si noe om hvor stor frekvens ulike typer av feil har, og at funnene og vurderingene i delrapporten må anses foreløpige. Utvalget vil legge frem en helhetlig og endelig NOU i desember 2025, to år etter oppstarten. Delrapporten er starten på et godt kunnskapsgrunnlag, og jeg vil komme tilbake til oppfølgingen etter de har levert sin endelige rapport.
I november 2023 ba departementet Bufdir om å gjøre en gjennomgang av de konkrete formidlingstillatelsene til landene Norge adopterer fra, for å få oversikt over rettssikkerheten i dagens samarbeid. Bufdir vedtok i den forbindelse å trekke tilbake eller ikke fornye åtte av de daværende samarbeidene i 2023 og 2024. Samtlige av disse ble påklaget til departementet, som så langt har avgjort fire saker. Vedtaket som gjaldt Taiwan ble omgjort av departementet og vedtakene som gjaldt Madagaskar, Filippinene og Thailand ble stadfestet. Departementet arbeider videre med å fatte vedtak i de resterende klagesakene som gjelder Sør-Afrika, Peru, Tsjekkia og Ungarn. Målet er å behandle disse i løpet av våren. I dag er det kun Colombia og Taiwan som har aktive formidlingstillatelser.
I januar 2024 anbefalte Bufdir på eget initiativ en midlertidig stans i alle utenlandsadopsjoner mens granskingen pågår. Departementet ba Bufdir utrede saken ytterligere, og Bufdir opprettholdt sin anbefaling i april 2024. I juni 2024 besluttet regjeringen at man ikke ville stanse adopsjoner, men heller skjerpe kontrollen, i tråd med enkelte av Bufdirs anbefalinger. I 2025 skal Bufdir blant annet få fullt ansvar for å gjøre en grundig dokumentkontroll i hver enkelt adopsjonssak. Direktoratet fikk bevilget midler til fire nye stillinger til dette i statsbudsjettet for 2025.
Videre har det de siste årene blitt gjort flere ulike undersøkelser om hva slags utfordringer adopterte og familiene deres kan ha. Som følge av dette har Regjeringen styrket etteradopsjonsarbeidet de siste årene, og bevilgningen til etteradopsjonstiltak ble i 2024 styrket med 2 mill. kroner til 5,5 mill. kroner. I 2023 og 2024 kom følgende nye tiltak på plass hos Bufetat, region øst; Kompetansetjeneste med veiledningstelefon, bistand til søk etter biologisk opphav, tilbud om samtalestøtte for adopterte over 16 år og kurs til adoptivforeldre med barn under 18 år. Bufdir har rapportert om at tilbakemeldingene på tilbudene så langt er gode.
Jeg mener at Regjeringen har lagt godt til rette for at Bufdir kan ivareta ansvaret for å sikre at adopsjoner i dag skjer i tråd med regelverket og internasjonale forpliktelser, og i nødvendig samarbeid med utenlandske sentralmyndigheter.