Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1726 (2024-2025)
Innlevert: 23.03.2025
Sendt: 24.03.2025
Rette vedkommende: Kommunal- og distriktsministeren
Besvart: 31.03.2025 av kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Vil statsråden se på tilpasninger i utbetalingen for sykepenger slik at dette ikke skal gå på bekostning av utbetaling av bostøtte og slik at mottakere av bostøtte beholder dette også når de mottar sykepenger?

Begrunnelse

Viser til sak i Porsgrunns Dagblad 22. mars der en alenemor og sjåfør står fram og forteller om at hun mistet bostøtten i februar på grunn av NAVs system for periodisering av sykepenger. Sykepengene ble delt opp i flere utbetalinger, slik at to måneders utbetalinger ble regnet som én måneds inntekt. Dermed mente Husbanken at hun hadde for høy inntekt til å få bostøtte i februar. Avkortning av bostøtte opp mot andre ytelser er et kjent problem. Undertegnede har ved flere anledninger løftet denne problemstillingen og derfor var det positivt når det som et resultat av budsjettforliket ble klart at regjeringen fjerner regelen som har ført til avkortning av bostøtte opp mot utbetalingen av arbeidsavklaringspenger (AAP). Derfor vil det være interessant å høre om statsråden har tenkt å foreta seg noe når det kommer til alle dem som i enkelte måneder blir stående helt uten bostøtte på grunn av liknende problematikk, nemlig utbetalingen av sykepenger opp mot bostøtte.
https://www.pd.no/nav-systemet-skaper-betalingsproblemer-for-gitte-dette-rammer-mange/s/5-40-786084

Kjersti Stenseng (A)

Svar

Kjersti Stenseng: Bostøtten blir beregnet måned for måned på grunnlag av husstandens situasjon. Husbanken innhenter opplysninger om månedens inntekt i hovedsak fra skattemyndighetene, på bakgrunn av hva som er innrapportert i a-ordningen. Dersom inntektene varierer fra måned til måned, vil også bostøtten gjøre det.
Arbeids- og velferdsetaten rapporterer utbetaling av ytelser og pensjoner til a-ordningen. Sykepenger utbetales etterskuddsvis på bakgrunn av søknad fra den sykmeldte, og lange sykmeldinger deles opp i flere perioder. Dermed oppstår iblant en liknende situasjon som ved dagpenger og arbeidsavklaringspenger, at det i løpet av én kalendermåned utbetales sykepenger for to perioder som til sammen utgjør mer enn én måned. Da blir inntekten særlig høy den måneden, og bostøtten blir lavere eller faller bort. I andre måneder kan det være bare én periode som blir utbetalt. Registrert inntekt den måneden blir da lavere og bostøtten tilsvarende høyere.
I noen tilfelle kan den ulike fordelingen av inntekten på måneder føre til at bostøtten i den ene måneden med to sykepengeutbetalinger, bortfaller helt. I så fall vil mottakeren kunne få noe høyere bostøtte totalt sett, fordi økningen i bostøtte i månedene med én utbetaling av sykepenger, utgjør mer enn det bostøttebeløpet som faller bort i måneden med to utbetalinger. Det kan imidlertid også tenkes tilfeller der merutbetalingen i måneder med én utbetaling, til sammen blir noe mindre enn reduksjonen i bostøtte den måneden det faller to. Da vil mottakeren totalt sett få mindre bostøtte utbetalt. Ofte vil det likevel jevne seg ut, så mottakeren i løpet av noen få måneder har fått omtrent det samme beløpet i bostøtte som om sykepengene hadde blitt utbetalt for én og én måned.
Variasjoner som dette er vanskelig å unngå helt, men jeg har forståelse for at de kan skape problemer for mottakerne, kanskje særlig hvis noen får høyere støtte én måned og ikke vet at det blir mindre den neste.
I samarbeid med Arbeids- og inkluderingsministeren vil jeg i første omgang se nærmere på problemet og vurdere hvor omfattende det er.