Geir Jørgensen (R): Hvorfor insisterer regjeringen på å fortsette å la kraftselskaper utstede opprinnelsesgarantier for salg til utlandet, og hvorfor har ikke regjeringen innført noen tiltak for å påvirke den negative virkningen opprinnelsesgarantiene har på kraftproduksjonen?
Begrunnelse
Regjeringen har i Hurdalsplattformen skrevet at de vil fjerne ordningen med opprinnelsesgarantier (OG). I forrige stortingsperiode var det Ap som var en stor pådriver for å avskaffe ordningen, mens Sp var noe mer lunkne. Jeg går derfor ut fra at dette enda er Ap-regjeringens politikk. Samtidig som regjeringen har lovet å fjerne ordningen, jobbes det med å innføre EUs fornybardirektiv (RED II). For å bruke Industri Energi sin formulering i høringssvaret til direktivet, vil ordningen bli formalisert. Norge vil måtte fortsette med ordningen. Torsdag la regjeringen fram det de mener er "flere tiltak som skal sikre at ren kraft fortsatt skal være et konkurransefortrinn for norsk næringsliv".
- Det skal lages en veileder til norske virksomheter.
- De skal endre nettsiden om varedeklarasjon for strøm. Jeg tolker det som at de skal slå sammen disse to nettsidene: https://www.nve.no/energi/virkemidler/opprinnelsesgarantier-og-varedeklarasjon-for-stroemleverandoerer/varedeklarasjon-for-stroemleverandoerer/ og https://www.nve.no/energi/energisystem/kraftproduksjon/hvor-kommer-stroemmen-fra/
- Regjeringen skal jobbe internasjonalt for å fremme en lokasjonsbasert rapportering av strømbruk, der fysisk levert strøm vektlegges i bærekraftsrapportering.
For å ta det siste først, fremstår det forbausende at regjeringen først nå, under et halvt år før valget, bestemmer seg for å begynne å jobbe internasjonalt for å fremme en modell som regjeringen går inn for i Hurdalsplattformen.
Når det gjelder resten av tiltakene, kan de bidra noe til at lettere får vist sin reelle kraftbruk, men tar ikke tak i de underliggende problemene. Konkurrentene til norske selskap får fortsatt grønnvaske seg ved å påstå bruk av norsk kraft. Om kunder, som vurderer hvem de skal handle hos, krever OG, vil det i praksis sidestille reelle klimatiltak med finansielle grønnvaskingsprodukter. Norge vil enn så lenge fortsatt bidra til dette, med regjeringens politikk.
Regjeringen omtaler heller ikke hvordan OG forstyrrer kraftsystemet vårt, ved å gi insentiver til å fortsatt produsere strøm ved minuspriser, lav fyllingsgrad eller lignende situasjoner hvor det bør holdes igjen. Det kan påvirke forsyningssikkerhet. Statnett omtaler dette i rapporten "Negative markedspriser - Årsaker og konsekvenser" fra 2023.