Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1715 (2024-2025)
Innlevert: 22.03.2025
Sendt: 24.03.2025
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 02.04.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): Franske myndigheiter innfører krav retta mot restaurantnæringa. Denne skal måtte tydeleggjera overfor restaurantkundane kva mat som inneheld reine råvarer og kva som eventuelt også inneheld ultraprosesserte varer av det som står på menyen/blir servert.
Meiner landbruks- og matministeren at tiltaket er aktuelt å gjennomføre her til lands òg?

Begrunnelse

Viss nordmenn vender tilbake til eit meir råvarebasert kosthald, vil det vera sunt for folkehelsa. Det vil også fremme norsk matproduksjon og matberedskap dersom mindre av maten nordmenn kjøper er importert halv- eller heilfabrikata og mindre ultraprosesserte varer blir konsumert.
Mange som bestiller mat på restaurant veit ikkje om at noko av maten kan vera ultraprosessert. Såleis kan dei ikkje velje denne bort dersom dei ønskjer det, og får heller ikkje nødvendig informasjon dersom maten inneheld stoff dei reagerer på og prøver å halde seg unna. Franske myndigheiter har dette tiltaket, som eg legg ved lenke til, som eg meiner bør vera aktuelt å gjennomføre her til lands òg.
Det vil vera positivt for å synleggjera kva restaurantar som tek matlaging på alvor og kva restaurantar som i praksis tek potensielt helseskadelege snarvegar på vegne av no uvitande kundar.
https://www.euronews.com/culture/2023/10/28/home-or-readymade-french-restaurants-forced-to-reveal-food-sources?fbclid=IwY2xjawJLzEJleHRuA2FlbQIxMQABHfPJdn1SBrFYCAvu6LoJbTztJn8YH0VJ3COVNkMx0z3IhLH-cjaXerTcpQ_aem_tqVXdbKUfaMHj_dfNj9raA

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg har fått oversendt spørsmålet til representant Klinge fra landbruks- og matministeren, da kosthold og regelverket det her er snakk om knyttet til matinformasjon, ligger innenfor mitt ansvarsområde.
Høsten 2024 lanserte Helsedirektoratet nye kostråd, hvor det gis råd om å velge hele råvarer av fisk, frukt, grønnsaker eller kjøtt. Videre gis det råd om å velge produkter med et høyt innhold av fullkorn, magre meieriprodukter, og å begrense inntaket av bearbeidet mat med mye mettet fett, salt eller sukker innenfor matvaregrupper hvor det er god nok dokumentasjon for dette. Det gis imidlertid ingen egne anbefalinger eller råd om ultraprosessert mat. Helsedirektoratet vurderer at graden av bearbeiding ikke nødvendigvis sier noe om maten er sunn eller ikke. Mange av matvarene som Helsedirektoratet anbefaler å begrense inntaket av kan, i henhold til noen definisjoner, anses som ultraprosessert mat. Basert på kunnskapsgrunnlaget kostrådene er utarbeidet fra (hovedsakelig de nordiske ernæringsanbefalingene fra 2023), vurderer Helsedirektoratet at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å gi anbefalinger om ultraprosessert mat og at anbefalinger for et sunt kosthold bør settes sammen basert på mer egnede kriterier.
Det finnes ingen definisjon i internasjonalt eller norsk regelverk av begrepet ultraprosessert mat, men mange av problemstillingene som ofte reises i forbindelse med ultraprosessert mat, dekkes i gjeldende regelverk for mat. Regelverket om merking av mat krever at informasjon om mat skal være korrekt, gi tilstrekkelig informasjon og ikke villede. Det er også krav om å opplyse om allergener i produkter og retter, for at forbrukere med allergier og intoleranser skal kunne ta valg som er trygge for dem. Disse kravene må restaurantene følge når de opplyser om matretter i menyer og i dialogen med forbrukere.
Helsedirektoratet vurderer at kunnskapsgrunnlaget om ultraprosessert mat ikke er entydig på at ultraprosessering er en hensiktsmessig måte å differensiere matvarer på.
I tillegg til å følge gjeldende regelverk på matområdet, er det, som for annen produksjon av mat, viktig å ta hensyn til målsetningene i kostholdspolitikken når man tilbereder mat på restaurant. Blant annet bør man tenke på at maten man serverer bør inneholder mindre salt, sukker og mettet fett samt mer fullkorn, frukt, grønnsaker, fisk og sjømat.