Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1695 (2024-2025)
Innlevert: 21.03.2025
Sendt: 21.03.2025
Besvart: 26.03.2025 av kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): På Holmaneset i Bremanger planlegges en fabrikk for framstilling av ammoniakk fra elkraft og prosjektet har nå fått klarsignal fra kommunestyret. Området har den eldste kjente furuskogen på Vestlandet der statsforvalteren ser svært stor nasjonal verneverdi. I tillegg er det stor fare for å skade det viktige marine miljøet i Holmasundet. Alternativvurderingene er mangelfulle.
Vil statsråden stanse planene om industri på Holmaneset og sørge for å ta vare på de nasjonalt viktige naturverdiene?

Begrunnelse

Statsforvalteren i Vestland fraråder utbyggingen og har blant annet skrevet følgende i sin uttalelse om saken:

«Området har nasjonalt viktige naturverdiar, og konsekvensane for naturmangfaldet av ei utbygging vil bli så omfattande at det etter gjeldande retningsliner er grunnlag for å fremje motsegn, jf. rundskriv T-2/16. Klimaeffekten av eit anlegg for grøn energi, som denne planen legg opp til, er heller ikkje avhengig av ei etablering på dette konkrete arealet. Utan å fremje motsegn rår vi, på bakgrunn av dei store naturverdiane som går tapt, sterkt frå å gå vidare med planen for utbygging på Holmaneset.»

Kjersti Stenseng (A)

Svar

Kjersti Stenseng: Jeg har tidligere denne måneden svart på spørsmål fra stortingsrepresentant Sofie Marhaug om samme sak, jf. spørsmål nr. 1457.
Det er klima- og miljøministeren som gir føringer for statsforvalterens innsigelsespraksis på miljøområdet. Hva som er nasjonale og vesentlige regionale interesser på miljøområdet følger av rundskriv T-2/16 som representanten Bastholm viser til i sitt spørsmål.
Rundskriv T-2/16 inneholder også føringer for miljøforvaltningens innsigelsespraksis. I tillegg til en vurdering av hvorvidt miljøverdiene er av nasjonal eller vesentlig regional verdi og planforslagets konsekvens for miljøverdiene, skal statsforvalteren også vurdere det aktuelle tiltakets samfunnsmessige nytte, muligheter for alternative løsninger og avbøtende tiltak og en samlet vurdering av fordeler og ulemper. Statsforvalterens beslutning av om det skal fremmes innsigelse eller ikke skal altså baseres på en helhetlig vurdering, ikke utelukkende på planen eller tiltakets miljømessige virkninger.
Også i Kommunal- og distriktsdepartementets rundskriv H-2/14 Retningslinjer for innsigelse i plansaker etter plan- og bygningsloven, er det gitt generelle føringer for statsetatenes innsigelsespraksis. Her heter det blant annet at det må vurderes konkret i den enkelte sak om innsigelse faktisk er nødvendig, eller om det er tilstrekkelig å gi uttalelse med faglige råd eller anbefalinger.
Jeg har tillit til at statsforvalterne gjør grundige vurderinger når de skal ta stilling til om innsigelse skal fremmes, og jeg har ikke planer om å gripe inn i den aktuelle saken i Bremanger når den er vedtatt av kommunestyret uten innsigelser.