Svar
Jan Christian Vestre: Ved Stortingets behandling av Meld. St. 9 (2023-2024) Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027, ble ulike tema innenfor rehabilitering omtalt, jf. Innst 387 S (2023-2024). Jeg har innhentet nærmere informasjon fra de regionale helseforetakene og oppfatter at alle har oppmerksomhet om desentraliserte tjenestetilbud, oppholdslengde, nevrologiske sykdommer og arbeidsrettet rehabilitering i sine anskaffelser når det gjelder rehabilitering.
Helse Midt-Norge RHF opplyser at de har bedt om tilbud til like mange pasienter med nevrologiske sykdommer som tidligere, i den pågående anskaffelsen av spesialiserte rehabiliteringstjenester. Det framgår ifølge Helse Midt-Norge RHF av konkurransegrunnlaget at oppholdslengde alltid skal tilpasses pasientens sykdomsstadium og at det fortsatt vil være mulig med individuelle tilpasninger. Planlagte opphold kan ha en varighet inntil 21 døgn, noe som er godt over gjennomsnittlig liggetid for rehabilitering innen de vanligste nevrologiske diagnosene i helseforetak.
Helse Midt-Norge RHF opplyser at i den pågående anskaffelsen vil det legges vekt på geografisk fordeling for å sikre desentraliserte tilbud. Arbeidsrettet rehabilitering er en egen kategori i anskaffelsen, og det er lagt opp til en kombinasjon av plasser med og uten overnatting for å sikre mulighet for bruk av tjenestetilbudet for alle uavhengig av bosted.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at kjøp av helsetjenester tar utgangspunkt i en forutgående behovsvurdering og at anskaffelsene gjennomføres i tråd med regelverk for offentlige anskaffelser. Helse Sør-Øst RHF kan avgrense en anskaffelse til et geografisk område. En slik avgrensning må være begrunnet i ulikt behov innad i regionen, men innen rehabilitering er det vurdert at det ikke foreligger slike grunner. Det er således ikke foretatt en geografisk inndeling basert på desentraliserte områder. Hensikten med den geografiske innretningen i den pågående anskaffelsen, er å få en spredning av tilbud i regionen. Helse Sør-Øst RHF vurderer likevel at anskaffelsen innen rehabilitering er innrettet slik at desentraliserte tilbud ivaretas. I dette ligger at desentraliserte tilbud ikke gis noen fordel inn i anskaffelsen, men at de gis samme mulighet til å vinne som tilbud i sentrale strøk.
Helse Sør-Øst RHF viser til at det de senere år har vært en dreining fra døgn- til dagopphold og økende bruk av digital oppfølging i spesialisthelsetjenesten. Denne endringen er gjennomført i sykehusene, men i liten grad hos private med avtale. I den pågående anskaffelsen har Helse Sør-Øst RHF innført et nytt omsorgsnivå «dag med overnatting». Dette nye omsorgsnivået gjør at desentrale tilbud har samme mulighet til å delta og vinne i konkurransen, noe en ikke ville kunne gjort ved utelukkende en overgang fra døgn til ordinær dagbehandling.
I Helse Sør-Øst RHF opplyser at i pågående anskaffelse av behandlingstilbud for nevrologiske sykdommer, er antall pasienter beregnet ut fra at alle pasienter benytter maksimal oppholdstid. (Døgn: inntil 21 dager. Dag med overnatting: inntil 10 dager). Det er variasjon i pasientgruppen, og det vil være variasjon i oppholdstiden. Selv med maksimal oppholdstid for alle pasienter, så legger den pågående anskaffelsen til rette for at minst like mange pasienter skal få et tilbud hos private leverandører innen delytelsen nevrologi og nevromuskulære sykdommer, som tidligere. Dag med overnatting vil ofte være for nydiagnostiserte pasienter med stort fokus på læring og mestring. De ulike omsorgsnivåene legger godt til rette for at pasientene innen denne delytelsen er i ulike stadier i sykdommen og dermed har ulike behov.
Helse Sør-Øst RHF har kjøp av arbeidsrettet rehabilitering som en egen delytelse. Det er etterspurt 36 000 dager med overnatting og 3360 dagopphold. Over 90 prosent omhandler derfor tilbud med overnatting. Til informasjon har Helse Sør-Øst RHF også avtaler innen helse og arbeid som varer ut 2026. Disse avtalene inneholder både døgn- og dagopphold.
Helse Vest RHF og Helse Nord RHF hadde allerede før Stortingets behandling av St.meld. nr. 9 (2023-2024), gjennomført anskaffelser innen rehabiliteringsområdet. Departementet har likevel bedt om at også disse regionale helseforetakene gir noen refleksjoner rundt de forholdene Stortinget var opptatt av i forbindelse med dette spørsmålet til skriftlig besvarelse.
Helse Vest RHF opplyser at de har inngått nye avtaler om spesialisert rehabilitering med åtte private rehabiliteringsinstitusjoner i regionen. Avtalene trådte i kraft 01.04.24. Gjennom anskaffelsen har Helse Vest RHF vektlagt å gjøre gode prioriteringer for å sikre mest mulig nytte innenfor den økonomiske rammen som er fastsatt. Nasjonal veileder for habilitering, rehabilitering, individuell plan og koordinator ble lagt til grunn. Helse Vest RHF opplyser at de har prioritert tilbud til barn og unge, og delytelser som har en intensitet, kompleksitet og spesialisering av en slik grad at tilbud ikke kan gis i primærhelsetjenesten.
I anbudsprosessen var det viktig for Helse Vest RHF å sikre en god geografisk fordeling av tjenestetilbudet i regionen, og det er inngått avtaler innenfor alle helseforetaksområdene i regionen. Det vurderes at et desentralisert tjenestetilbud med dette er ivaretatt. Gjennom de nye avtalene har Helse Vest RHF opprettholdt tilbudet for pasienter med nevrologiske sykdommer, med en liten økning i antall oppholdsdøgn for pasientgruppen. Tilbudet er desentralisert og det er inngått avtaler i tre av fire helseforetaksområder.
Helse Vest RHF stiller krav om at oppholdslengden skal være tilpasset individuelle behov, og bestemmes ut fra mål for oppholdet og faglige vurderinger. Det skal likevel legges til rette for kortere oppholdstider og økt gjennomstrømning av pasienter. Tett og tidlig samhandling med pasientens hjemkommune er viktig i denne sammenheng. I avtalene som Helse Vest RHF har inngått, er arbeidsrettet rehabilitering en egen delytelse. Delytelsen inngår i avtalene med fire institusjoner. Det er valgt å prioritere dagopphold innenfor denne delytelsen, men avtalene omfatter også 3000 oppholdsdøgn som er vurdert å være tilstrekkelig.
Helse Nord RHF gjennomførte i 2023 en konkurranse om kjøp av spesialiserte somatiske habiliterings- og rehabiliteringstjenester fra private avtaleparter i samsvar med lov om offentlige anskaffelser. Avtalene har en varighet på fire år. Helse Nord RHF har opplyst at de alltid tilrettelegger anskaffelsesprosesser med mål om å etablere desentraliserte tilbud, noe som er ivaretatt også i denne konkurransen. Helse Nord RHF har fem tilbud lokalisert i Nordland, Troms og Finnmark.
Helse Nord RHF opplyser også at pasienter med nevrologiske sykdommer i regionen er sikret et tilpasset tilbud. Behandlingskapasiteten er økt med 31 % sammenlignet med forrige avtale, og alle pasienter får individuelt tilpasset behandling.
I anskaffelsesprosessen er det stilt krav om at leverandørene skal ha personell med kompetanse innen arbeidsrettet rehabilitering. Denne kompetansen er etterspurt for alle ytelser, ettersom Helse Nord RHF forventer at arbeidsrettet rehabilitering skal være en integrert del av tilbudet.