Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1709 (2024-2025)
Innlevert: 21.03.2025
Sendt: 24.03.2025
Besvart: 31.03.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Hva gjør regjeringen for å skaffe nye lokomotivsett for Nordlandsbanen, og dermed sikre pålitelig og stabil togtrafikk både for gods- og persontransport, hva er regjeringens tidsperspektiv for å gjenopprette full drift, inkludert nattogtilbudet, og hva er regjeringens svar til næringslivet i Nordland med hensyn til de betydelige ekstrakostnadene som følge av jernbanens manglende pålitelighet?

Begrunnelse

Nordlandsbanen er en kritisk transportåre for både personer og gods, men den gjentatte svikten i tilbudet skaper store utfordringer for næringslivet i regionen. Flere bedrifter rapporterer om alvorlige økonomiske konsekvenser og svekket konkurransekraft som følge av ustabil togtrafikk, noe som truer verdiskaping og arbeidsplasser.
Hepro på Rognan, en ledende bedrift innen velferdsteknologi og hjelpemidler, har opplevd økte transportkostnader og dagsbøter fra noen av sine viktigste kunder som følge av forsinkelser etter stengningen av Nordlandsbanen. Bedriften er pålagt å finne alternative transportløsninger for å levere produktene sine, noe som har ført til betydelige merkostnader og utfordringer med å opprettholde avtaler.
Meyership i Mo i Rana, en av de største logistikkoperatørene på Helgeland, har også blitt hardt rammet. Nøye planlagte ruter for transport av sjømat fra Ytre Helgeland til Mo og videre sørover med tog har brutt fullstendig sammen, og mesteparten av fraktvolumet har måttet over på vei.
Situasjonen for begge disse bedriftene, så vel som de mange andre bedriftene og togpassasjerene som benytter Nordlandsbanen, er preget av en grunnleggende mangel på forutsigbarhet for når togtilbudet vil være stabilt igjen. Det skaper stor utsikkerhet for folk og næringsliv som virker og holder til i et av landets fremste eksportfylker.
Mangel på tilgjengelige lokomotiver forsterker utfordringene. Når det oppstår problemer på andre banestrekninger, blir Nordlandsbanen nedprioritert, noe som ytterligere forverrer situasjonen. I dette perspektivet er det oppsiktsvekkende at Norske Tog hevder å ha tilbudt lokomotiv uten at regjeringen har respondert. Nattog forventes å kanskje komme i drift nærmere 2030. Dette er en uholdbar situasjon.
Høyre har nylig foreslått en omfattende plan for å bedre togdriften i Norge, inkludert gjennomgang av Bane Nor og Jernbanedirektoratets roller, bedre vedlikehold og en materiellplan for økt beredskap. Nordlandsbanen er en livsnerve for Nord-Norge, og det haster med løsninger. På denne bakgrunn bes regjeringen svare på spørsmålene stilt innledningsvis.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Like etter ulykken på Nordlandsbanen åpnet regjeringen i nysalderingen for 2024 for innleie av lokomotiver. Arbeidet med innleie pågår for fullt i Norske tog og departementet følger opp overfor Norske tog og Jernbanedirektoratet. Jeg viser ellers til mitt svar på spørsmål 1694 (2024-2025) for status på arbeidet og hvilke tiltak som er til vurdering.
Det offentlig kjøpte persontogtilbudet på Nordlandsbanen består av gjennomgående fjerntog Trondheim-Bodø og fjerntog på delstrekningene Trondheim-Mo i Rana og Bodø-Mosjøen. Den siste tiden har det manglet togmateriell til det gjennomgående fjerntogtilbudet Trondheim-Bodø. I trafikkavtalen med SJ Norge er det forutsatt at det daglig skal kjøres én dagavgang og ett nattog hver vei mellom Trondheim og Bodø. Etter avsporingen på Bjerka i oktober 2024, finnes det kun fire diesellokomotiver tilgjengelig i Norske tog sitt eie. Disse lokomotivene er gamle, som innebærer dårlig kvalitet og behov for omfattende revisjoner med jevne mellomrom for å opprettholde sikker drift. Gjeldende revisjonsplan tilsier at SJ Norge, i fravær av innleie av lokomotiver, kun vil ha tilgang på tre av fire lokomotiver i 2025 og 2026. Det er ikke tilstrekkelig for å kjøre avtalt rutetilbud i trafikkavtalen. Nattogene på Nordlandsbanen må derfor dessverre innstilles frem til innleie av lokomotiver er på plass.
Regjeringen ønsker å legge til rette for mer gods på jernbane. Vi vet hvor mye et pålitelig frakttilbud betyr for vareeiere og bedrifter i hele landet. Vi ser at de mange hendelsene på infrastrukturen de siste årene har gitt vanskelige rammevilkår for å drive med godstransport på bane. Det viktigste langsiktige arbeidet vi gjør er å øke innsatsen til vedlikehold og fornying av infrastrukturen for å bedre driftsstabiliteten og dermed jernbanens attraktivitet som transportform. Regjeringen har i 2025-budsjettet fulgt opp denne satsingen med en kraftig økning i bevilgningene til drift, vedlikehold og fornying. I 2025 planlegger Bane NOR å bruke om lag 340 mill. kr på vedlikehold og fornyelse i strekningsområdet Nordland. Dette omfatter blant annet sporfornyelser og fornyelser av dreneringsanlegg som vil redusere antall feil og bidra til bedre driftsstabilitet og klimatilpasning.
Regjeringen har også gjort en rekke tiltak for å utvikle person- og godstogtilbudet på Nordlandsbanen. I tråd med regjeringens jernbanestrategi skal jernbanen styrkes der den er den beste løsningen på mobilitets- og transportutfordringene i samfunnet. For Nordlandsbanen betyr det blant annet at det skal legges til rette for flere godstog mellom Trondheim og Bodø. Tiltakene som skal bidra til dette er prioritert for oppstart i andre seksårsperiode av NTP. Et av de kapasitetsøkende tiltakene er et nytt kryssingsspor. Regjeringen har også prioritert en rekke tiltak fra Trøndelag og mot Oslo som vil bedre togtilbudet for både passasjerer og vareeiere. Det er også kjøpt nye fjerntog, som vil gi et langt mer komfortabelt persontogtilbud.