Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1676 (2024-2025)
Innlevert: 19.03.2025
Sendt: 20.03.2025
Besvart: 27.03.2025 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Har statsråden kunnskap om hvorvidt utenlandske museer oppbevarer norske gjenstander, som norske museer ønsker tilbakelevert til Norge, og kan statsråden i så fall gi en oversikt over hvilke gjenstander dette gjelder?

Begrunnelse

For Høyre er et av de fremste målene i kulturpolitikken å ivareta den norske kulturarven. Vi mener det gjøres best i Norge.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Innledningsvis må jeg understreke at museene i Norge er knyttet til flere departementer, og at det som i denne sammenhengen først og fremst måtte angå universitetsmuseene ligger utenfor ansvarsfeltet til Kultur- og likestillingsdepartementet. Dette presiseres fordi Nationalmuseet i København forvalter et betydelig antall objekter fra middelalderen med proveniens fra norsk område.
Av kulturhistorisk materiale fra etterreformatorisk tid ble det i siste halvdel av 1800-tallet foretatt betydelige innsamlinger til Nordiska Museet i Stockholm. Det meste av dette ble imidlertid tilbakeført til Norsk Folkemuseum på 1980-tallet. Enkelte gjenstandsgrupper er også blitt tilbakeført fra Sverige til Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.
En samisk tromme (runebomme) som ble forvaltet av Nationalmuseet i København, men som i flere tiår hadde vært deponert ved RiddoDuottarMuseat i Karasjok, er formelt overført til samisk eie. Et tilsvarende objekt fra sørsamisk område (Freavnantjahke gievrie) ble i 2023 tilbakeført fra et museum i Meiningen i Tyskland til Saemien Sijte på Snåsa. Det tyske museet utviste stor velvilje i løsningen av denne saken,
De siste årene er det blitt gjennomført et prosjekt for å kartlegge samisk materiale i tyske museer. Flere interessante objekter er funnet, men det kan ofte være vanskelig å fastslå om objektet stammer fra den norske, svenske eller finske delen av Sápmi. Fra samisk hold er det først og fremst seremonielle gjenstander, runebommer o.a., som ble konfiskert av øvrigheten i tidligere hundreår, som ønskes tilbakeført.
Det finnes utvilsomt museer og fagpersoner som gjerne skulle sett at gjenstand X befant seg i et museum i Norge, men dersom slike spørsmål skal tas videre til angjeldende institusjoner og myndigheter i andre land, må det foreligge et historisk grunnlag for å ta opp spørsmålet om tilbakeføring. Det foreligger ingen oversikt over mulige slike saker.