Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1675 (2024-2025)
Innlevert: 19.03.2025
Sendt: 20.03.2025
Besvart: 28.03.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Gratis ferge til øyer og andre samfunn uten fastlandsforbindelse har vært en viktig sak for regjeringen denne stortingsperioden.
Er det regjeringens politikk at alle slike ferger skal være gratis, eller mener regjeringen at ferger som ikke er del av riks- eller fylkesveinettet, ikke skal være omfattet av denne ordningen?

Begrunnelse

6. oktober 2022 sendte regjeringen ut en pressemelding med tittel “Regjeringa innfrir ferjelovnadene i Hurdalsplattforma”.
Der sier samferdselsminister Nygaard blant annet: “Vi sørgjer no for at ferjetakstane blir halverte, og innfører gratis ferje til øyar og samfunn utan veg til fastlandet”.
Dette har sitt utspring i Hurdalsplattformen, hvor det står at regjeringen vil:

“Innføre en ordning med gratis ferge for øyer og andre samfunn uten veiforbindelse til fastlandet og gjøre alle fergesamband med under 100 000 passasjerer årlig gratis.”.

Halveringen i takster for ferger generelt er blitt knyttet til riksvei- og fylkesveiferger. Ordningen med gratis ferge har derimot ikke fått noe slikt forbehold, hverken i regjeringens kommunikasjon eller i Hurdalsplattformen.
Dette er to og et halvt år siden. Pengene til gratis ferge er kanalisert gjennom fylkeskommunene, som en permanent økning i overføringene fra staten.
Like lenge har det vært et spørsmål hvordan dette skal håndteres for et lite antall ferger til øysamfunn uten fastlandsforbindelse som i utgangspunktet ikke var del av fylkesveinettet. Dette gjelder for eksempel ferge i Hvaler kommune, i Nygaards hjemfylke Østfold. Der er ferge gratis. I blant annet Kragerø er det derimot en pågående dialog om dette mellom kommunen og fylkeskommunen.
Det er lett å lese regjeringens kommunikasjon som at også fergene til øysamfunn i Kragerø-skjærgården selvsagt skal være gratis, i tråd med løftene. Slik har det hele veien blitt kommunisert utad og gjennom mediene. Det er derimot vanskeligere å finne definitive svar på dette. Statsbudsjettene regjeringen har lagt frem for 2023, 2024 og 2025 har heller ikke avklart spørsmålet.
Denne representant tar for gitt at alle øyer og veiløse samfunn med ferge, også dem som ikke er del av det definerte riks- og fylkesveinettet, selvsagt skal være omfattet. Å utelate noen øyer og veiløse samfunn, basert på om veien det siste strekket frem til fergekaia er kommunal vei eller fylkesvei/riksvei, fremstår vilkårlig og derfor urettferdig, og det fremstår heller ikke i tråd med regjeringens intensjon.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Regjeringens satsing på ferje har bidratt til reduserte reisekostnader for både privatpersoner og næringstransport i store deler av landet. Ordningene med reduserte takster og gratis ferje på riks- og fylkesveiferjer ble innført gradvis i perioden 2021–2024, jf. Prop 1 S (2021–2022). Fylkeskommunene har blitt kompensert gjennom økte overføringer over rammetilskuddet.
I Hurdalsplattformen var det for fireårsperioden 2021–2025 satt mål om å innføre en ordning for å halvere takstene i ferjedriften sammenliknet med 2021. Tilsvarende var det et mål om å innføre en ordning med gratis ferje til øyer og andre samfunn uten veiforbindelse til fastlandet og å gjøre ferjesamband med under 100 000 passasjerer årlig gratis. Dette ble gjennomført fra 16. august 2023, med helårseffekt fra 2024-budsjettet.
Da regjeringen la til rette for reduserte takster og innføring av gratis ferje ble ordningene begrenset til samband som inngår i beregning av ferjekriteriet i inntektssystemet til fylkeskommunene. I dette inngår ikke kommunale og private samband som blir delvis finansiert med fylkeskommunale tilskudd, jf. Prop. 1 S Tillegg 1 (2017–2018). I tillegg har takstene blitt redusert på 15 av 16 riksveiferjesamband, samt at det har blitt gratis ferje på strekningene i riksveiferjedriften som går til øyene Ombo, Røst og Værøy.
Det finnes enkelte fylkesveisamband som grenser direkte mot kommunalt veinett på ett eller flere av anløpsstedene. Disse sambandene er likevel stort sett definert som fylkesveisamband. I inntektssystemet regnes et samband som fylkeskommunalt så lenge det er fylkeskommunen som har finansieringsansvaret og er ansvarlig for driften av sambandet (enten i egenregi eller som oppdragsgiver for en ekstern operatør), uavhengig av om det tilstøtende veinettet er kommunalt eller fylkeskommunalt. Kragerø-sambandene som representanten trekker frem regnes som fylkeskommunalt i inntektssystemet og er dermed inkludert i beregningsgrunnlaget for kompensasjon til fylkeskommunene for reduserte ferjetakster og gratis ferje jf. Prop. 115 S (2021–2022).
Representanten viser også til Hvalerferja i sin begrunnelse. Sambandet tilfredsstilte fra 2023 kriteriene for å bli inkludert i ferjekriteriet i inntektssystemet til fylkeskommunene og ble derfor en del av ordningene for reduserte takster og gratis ferje jf. Prop. 1 S Tillegg 1 (2022–2023). Sambandet er registrert som et fylkeskommunalt samband.