Skriftlig spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:1703 (2024-2025)
Innlevert: 19.03.2025
Sendt: 24.03.2025
Besvart: 28.03.2025 av finansminister Jens Stoltenberg

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Er statsråden enig i at det i tillegg til prioritering av økte midler til Ukraina også må settes av økte midler til det norske forsvaret allerede i revidert nasjonalbudsjett, og at det med bakgrunn i dette er nødvendig å redusere bevilgningene til andre områder som havvind, skogkreditter og «grønn industrifinansiering»?

Begrunnelse

Det er stort behov for å prioritere økt pengebruk på samfunnsformål som forsvar og trygghet den kommende tiden. Partiene på Stortinget er enige om å øke støtten til Ukraina, og det vil også være behov for mer midler til Forsvaret.
Det er mulig å frigjøre store midler gjennom å nedprioritere andre formål. Eksempler på dette er utlysningen av nye havvindfelt i år. I statsbudsjettet for inneværende år er det satt av en ramme på 35 milliarder kroner til flytende havvind på Vestavind B og Vestavind F.
Et annet område det er mulig å spare penger på, er å stoppe kjøpet av skogkreditter for utslipp Norge reelt sett ikke har. Rammen for dette i statsbudsjettet er 3 milliarder kroner.
En tredje område er støtteordningen «Grønn industrifinansiering» der det er stilt 5 milliarder kroner tilgjengelig.

Jens Stoltenberg (A)

Svar

Jens Stoltenberg: Forsvaret av Norge er en hovedprioritet for regjeringen. I 2024 ble alle partiene på Stortinget enige om en ny langtidsplan for Forsvaret. Planen innebærer en økning på 611 milliarder kroner (2024-prisnivå) over de neste 12 årene. I planen er det lagt til grunn at den økonomiske opptrappingen skal skje ved tre markante løft av forsvarsbudsjettet i 2025, 2028 og 2031, og en jevn opptrapping i årene mellom løftene. Stortinget fulgte opp langtidsplanen i 2025, gjennom økte bevilgninger på 15,5 mrd. kroner. Norge overoppfyller nå NATOs mål om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar.
Den sikkerhetspolitiske situasjonen endrer seg raskt, og det er flere forhold som kan påvirke måloppnåelsen i den nye langtidsplanen. Regjeringen vil før sommeren legge frem en stortingsmelding om gjennomføringen av langtidsplanen. Regjeringen foretar som en del av den kontinuerlige langtidsplanleggingen, løpende vurderinger av behovet for å endre prioriteringene og ambisjonene i langtidsplanen. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte om dette.
I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2025 vil regjeringen legge frem et helhetlig og ansvarlig forslag til revisjon av budsjettet i tråd med det finanspolitiske rammeverket.