Skriftlig spørsmål fra Alf Erik Bergstøl Andersen (FrP) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1665 (2024-2025)
Innlevert: 18.03.2025
Sendt: 19.03.2025
Besvart: 26.03.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Alf Erik Bergstøl Andersen (FrP)

Spørsmål

Alf Erik Bergstøl Andersen (FrP): Vil samferdselsminister ta et initiativ til at ny E39 mellom Herdalen og Røyskår i Lyngdal vil bli bomfri eller med svært redusert takst slik at trafikken vil flyttes over på en ny og trafikksikker vei, inntil strekningen er ferdig utbygd til Mandalskrysset i øst?

Begrunnelse

Sommeren 2025 åpner den 9 kilometer lange strekningen mellom Herdalen og Røyskår i Lyngdal kommune. Bompengeskiltet lyser allerede og takstene er klare. Veien er ikke tilkoblet i øst til ny strekning østover mot Mandal. Det som er helt klart er at omkjøringen i Herdalen for å komme inn på denne strekningen er lang og i tillegg med en betydelig bompengebelastning. Dermed vil bilistene ikke spare tid og det er åpenbart at bilistene heller ikke vil velge en vei med bompengebelastning når det ikke er noe tid å spare. Den gamle veien vil bli brukt, og den er svært ulykkesbelastet.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Finansiering og bompengeopplegg for strekningen E39 Kristiansand vest–Røyskår følger av Prop. 89 S (2022–2023) Endringer i utbyggingen og bompengeopplegget for E39 Kristiansand vest–Røyskår i Agder fylke. Satsene for det enkelte bomsnitt følger av gjennomsnittstaksten Stortinget har vedtatt etter lokalpolitiske vedtak i berørte kommuner.
Jeg er kjent med problemstillingen og deler bekymringen representanten viser til, som også har vært omtalt i media lokalt og regionalt. Jeg gjør for ordens skyld oppmerksom på at takstene for delstrekningen mellom Herdal og Røyskår ikke er endelig fastsatt, da Vegdirektoratet per dags dato ikke har fattet takstvedtak. Det er bompengeselskapet som sender takstsøknad til Vegdirektoratet. Vegdirektoratet fatter selve takstvedtaket.
Bompengeselskapet, som har påtatt seg låneforpliktelser ved utbyggingen, har en innkrevingsrett når den aktuelle bompengefinansierte veistrekningen åpner. Dette er nødvendig for at bompengeselskapet skal kunne ivareta sine økonomiske forpliktelser og også for fylkeskommunen, som har garantert for bompengelånet. Stortingets vedtak i Prop. 89 S (2022–2023) legger opp til at bompengeinnkrevingen skal starte opp når delstrekningen åpner for trafikk. Det skisserte opplegget er tilsvarende som for bompengeinnkreving i andre strekningsvise prosjekter.
Det vedtatte bompengeopplegget er basert på lokalpolitiske vedtak. Det er fylkeskommunen som har stilt garanti for bompengeselskapets lån, og som dermed bærer risikoen for bompengeselskapets økonomi. Et eventuelt initiativ til endret opplegg for bompengeinnkrevingen som følge av manglende balanse i økonomien til bompengeselskapet, må eventuelt komme fra de lokale partene.