Nikolai Astrup (H): Hvilke konkrete nasjonale interesser er det regjeringen mener blir utfordret av de fem gjenstående rettsaktene i renenergipakken fra EU, som rettferdiggjør at regjeringen velger å utsette implementeringen av dem i norsk rett i minimum fem år, hvilke utfordringer vil det eventuelt skape for norske aktører at rettsaktene ikke blir implementert før tidligst i 2030, og hvilke konsekvenser vil utsettelsen få for implementeringen av andre EØS-relevante rettsakter på energiområdet?
Begrunnelse
Jeg viser til spørsmål om det samme temaet datert 29. januar, og svar fra energiministeren 11. februar. Energiministeren besvarte ikke mitt spørsmål utover generelle betraktninger om energimarkedet i EU.
Jeg vil videre vise til at spørsmålet ble stilt på nytt under Europautvalgsmøtet 6. mars, både til energiministeren og utenriksministeren. Heller ikke i Europautvalget ble spørsmålet tilfredsstillende besvart.
Jeg ber derfor om en gjennomgang av de fem gjenstående rettsaktene, elmarkedsdirektivet, elmarkedsforordningen, ACER-forordningen, styringsforordningen og risikoberedskapsforordningen, der statsråden konkret svarer på hvilke utfordringer hver av disse utgjør for Norge, som rettferdiggjør at implementering kan vente til etter 2029.
Det bes også redegjort for eventuelle utfordringer og ulemper for norske aktører, herunder forbrukere, nettoperatører mv, ved å vente med implementeringen.
Til sist bes det om en redegjørelse for hvilke konsekvenser utsettelse av disse fem rettsaktene vil ha for implementering av EØS-relevante rettsakter som er vedtatt i EU etter ren energipakken.