Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1631 (2024-2025)
Innlevert: 17.03.2025
Sendt: 17.03.2025
Besvart: 24.03.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Hva gjør regjeringen for å sikre tilgang på toalettfasiliteter for yrkessjåfører om vinteren?

Begrunnelse

Det er viktig at yrkessjåfører får gode og verdige forhold for personlig hygiene, og adgang til nødvendige toaletter lags veiene. Derfor er det et problem at toalettanlegg langs både riksveier og fylkesveier stenges utenom turistsesongen. Denne vinteren er f.eks 77 % av toalettanleggene langs veiene i Finnmark stengt. Vi hører fra yrkessjåførene at beskjeden fra veieier, altså vegvesenet eller fylkeskommunene, er at de toalettene som ikke er frostsikret blir stengt. Spørsmålet er derfor hvorfor det ikke gjøres noe for å frostsikre toalettanleggene, når dette problemet oppstår år etter år. Det er et problem som rammer en samfunnskritisk bransje. Yrkesgruppen fortjener å kunne forvente adgang til et toalett i løpet av arbeidstiden. Jeg lurer på hva regjeringen gjør for å sikre adgang til toalettanlegg vinterstid for yrkessjåførene.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: I Nasjonal transportplan 2025–2036 (NTP) har regjeringen presentert en tungbilpakke der regjeringen legger opp til å forsterke innsatsen med totalt 3,7 mrd. kr i tolvårsperioden til utbygging og drift av døgnhvile- og rasteplasser. Regjeringen har et mål om at det skal være minst 80 døgnhvileplasser på riksveinettet innen 2030. I 2025 har regjeringen prioritert midler til å følge opp planen og det er aktuelt for Statens vegvesen å bygge ut flere døgnhvileplasser.
Statens vegvesen vil innen utløpet av mars offentliggjøre sin gjennomføringsplan 2025–2030. Det er en konkretisering av hvordan de vil følge opp NTP de første seks årene, og vil bl.a. vise aktuelle tiltak for å følge opp tungbilsatsingen. Statens vegvesen har allerede kartlagt behovet for beliggenhet av døgnhvileplasser langs riksveinettet for å nå målet om minst 80 døgnhvileplasser på riksveinettet innen 2030.
Tilgang på døgnhvileplasser er både viktig for trafikksikkerheten og tilfredsstillende arbeidsforhold. Døgnhvileplasser skal være åpne og tilgjengelige 24 timer i døgnet hele året og det skal bl.a. være toalettfasiliteter.
Statens vegvesen har også utviklet en rasteplasstrategi for riksveiene, basert på prinsippet om færre, men bedre rasteplasser. Plasseringen av rasteplasser skal vurderes i sammenheng med det totale tilbudet for rast og hvile langs en strekning, inkludert tilbud fra kommersielle aktører. Tilbudet til tungtransportførere på rasteplasser og døgnhvileplasser ses også i sammenheng.
Rasteplassene deles inn i to hovedtyper: hovedrasteplasser og øvrige rasteplasser.
Hovedrasteplasser har toalett og er døgnåpne hele året for alle trafikanter og kjøretøygrupper. Det er lagt til grunn at det skal være omtrent én times kjøretid mellom hovedrasteplassene. Som en del av strategien og oppfølgingen av tungbilsatsingen i NTP er det et mål at flere rasteplasser skal heves til hovedrasteplasser.