Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1615 (2024-2025)
Innlevert: 15.03.2025
Sendt: 17.03.2025
Besvart: 20.03.2025 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Kan jeg få en oversikt over fordelingen mellom VTO og VTA-S og den geografiske fordelingen av plasser i begge tiltakstyper - sett opp mot innbyggertallet i de enkelte fylker?

Begrunnelse

Jeg besøkte nylig Bjørnafjorden ASVO som er en av mange viktige arbeidsplasser for de som trenger varig tilrettelagt arbeidsplass. Slike plasser har Stortinget ved flere anledninger økt tallet på og så melder slike bedrifter stadig tilbake at midlene i liten grad går til nye VTA plasser, men VTO som NAV tildeler som er ment til en annen gruppe. Jeg ønsker derfor en oversikt over fordelingen mellom VTO og VTA-S samt fylkesvisfordeling sett opp mot innbyggertallet.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Arbeidsmarkedstiltaket varig tilrettelagt arbeid (VTA) er inndelt i to varianter – varig tilrettelagt arbeid i forhåndsgodkjent (skjermet) virksomhet (VTA-F) og varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet (VTA-O). Begge variantene av VTA er finansiert over samme post i statsbudsjettet (kap. 634 post 77) og regulert i samme kapittel i forskrift om arbeidsmarkedstiltak (kap. 14). Målgruppen er formelt sett den samme, men det er vanlig å anta at deltakerne i ordinær virksomhet har noe høyere funksjonsevne enn deltakerne i forhåndsgodkjent virksomhet. Samtidig må det understrekes at alle VTA-deltakere tilhører en svært utsatt gruppe, og det er et vilkår for å få tilbud om plass at andre arbeidsmarkedstiltak er vurdert og funnet uaktuelle.
Av historiske årsaker har VTA-plassene vært skjevt fordelt mellom fylkene. Oslo har klart færrest plasser i forhold til antall innbyggere (1,1 plasser per 1 000 innbyggere). Agder ligger på topp av denne statistikken med 4,0 plasser per 1 000 innbyggere. En fullstendig oversikt er lagt ved, se tabell 1.
Siden 2019 har Arbeids- og velferdsdirektoratet forsøkt å oppnå en likere fordeling. Arbeids- og velferdsdirektoratet har i den forbindelse brukt en modell som tar utgangspunkt i antall uføretrygdede under 40 år i hvert fylke, ikke antall innbyggere. Årsaken er at andelen uføretrygdede i befolkningen ikke er jevnt fordelt, men varierer mellom fylkene. Videre legger direktoratet til grunn at relativt unge uføretrygdede (under 40 år) er mer aktuelle for en plass i VTA enn de eldre uføretrygdede. Jeg har lagt ved en tabell som viser fordelingen av plasser i forhold til antall unge uføretrygdede (tabell 2 i statistikkvedlegget).
Ansvaret for å fordele ressurser mellom VTA-F og VTA-O er delegert til Arbeids- og velferdsetaten. Beslutningen tas vanligvis på fylkesnivå i etaten, og fordelingen mellom de to tiltaksvariantene varierer på bakgrunn av lokale forhold. Trøndelag skiller seg ut med den klart høyeste andelen VTA-deltakere ansatt i ordinære virksomheter, 41,3 pst. Troms har den laveste andelen med 19,4 pst. i ordinær virksomhet. For landet som helhet er andelen 29 pst. For nærmere informasjon, se statistikkvedlegget tabell 3.

Vedlegg i pdf-format