Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1598 (2024-2025)
Innlevert: 14.03.2025
Sendt: 14.03.2025
Besvart: 19.03.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Det er varsla dialog og mogleg endring for skular godkjent innunder Privatskulelova kap. 6A.
Kva er status for prosessen og når kan vi vente ei konklusjon, korleis er dialogen, og kor kan statsråden sjå føre seg at dei ulike skulane kan innplasserast i staden for kap. 6A i Privatskulelova?

Begrunnelse

Visar til Prop. 1 S (2024-2025):
Kunnskapsdepartementet har sett i gang ein prosess med å greie ut moglege alternative lovplasseringar og rammeføresetnader for skular godkjende etter kap. 6A. Denne utgreiinga vil bli gjennomført i dialog med skulane og organisasjonane deira. Eit av formåla med prosessen er å skape meir føreseielegheit for dei skulane som i dag er omfatta av privatskulelova kap. 6A."

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Privatskoleloven kapittel 6A Diverse skolar som gir yrkesretta opplæring regulerer i dag 28 skoler. Flertallet av disse (21 skoler) er bibelskoler. Utover dette er det enkelte skoler innen kunst (fire skoler), musikk og dans (to skoler), samt Norsk Yrkesdykkerskole. Kapittel 6A er primært plassert i privatskoleloven av tekniske og historiske årsaker. Etter loven skal skolene ha læreplaner på nivå over grunnskolen. Det er opp til den enkelte skole å definere sitt eget faglige og/eller verdimessige grunnlag, og det er ikke krav om at opplæringen skal være «jamgod» med offentlig videregående opplæring – slik kravet er for videregående skoler godkjent etter privatskoleloven. Opplæring ved kapittel 6A-skoler gir derfor ingen formell kompetanse i opplæringslovens forstand, dvs. i form av studiekompetanse eller yrkeskompetanse.
I statsbudsjettet for 2023 vedtok Stortinget etter forslag fra regjeringen å redusere tilskuddsandelen til skoler godkjent etter privatskoleloven kapittel 6A fra 75 pst. til 65 pst. av et tilskuddsgrunnlag fra skoleåret 2023-2024. Dette ble fulgt opp med nødvendige regelendringer, jf. Prop. 80 L (2022-2023) kapittel 4. Under høringen av forslagene til lovendringer, uttrykte enkelte av skolene interesse for en prosess der det utredes mulige alternative lovplasseringer, som fagskoleloven og folkehøyskoleloven. Et av formålene med den prosessen som ble varslet i Prop. 1 S (2024-2025) er å skape mer forutsigbarhet for skolene.
Departementet hadde våren 2024 et innledende dialogmøte med de organisasjonene som representerer kapittel 6A-skolene og deltagere fra enkelte av skolene. For å få et best mulig vurderingsgrunnlag ba departementet i brev av 28. juni 2024 om skolenes egne vurderinger av mulige alternative lovplasseringer. Konkret ba vi om at hver av skolene gir en foreløpig vurdering av hvilken annen utdanningslov som ev. kan være et alternativ for skolen ut fra dens faglige profil og egenart både nåværende og på sikt. Flertallet av skolene svarte på dette brevet innen fristen 1. oktober 2024.
På bakgrunn av blant annet den rapporteringen som er mottatt fra skolene, utreder jeg nå videre oppfølging, herunder spørsmål knyttet til kvalifiserings-/søknadsprosesser og finansiering ved ev. overganger til annet lovverk. Jeg vil fortsatt involvere skolenes organisasjoner i dette arbeidet. Først når disse utredningene har kommet lenger, vil jeg kunne si noe mer om konkret om videre oppfølging.