Skriftlig spørsmål fra Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:1589 (2024-2025)
Innlevert: 13.03.2025
Sendt: 14.03.2025
Besvart: 21.03.2025 av finansminister Jens Stoltenberg

Kjerstin Wøyen Funderud (Sp)

Spørsmål

Kjerstin Wøyen Funderud (Sp): Sparebankene vil kunne bli direkte berørt av korrespondansen som har pågått mellom Finanstilsynet og EBA om egenkapitalbeviset. Likevel er det i hovedsak ikke gitt innsyn i denne eller i hvilket faktagrunnlag eller forutsetninger som EBA har lagt til grunn i sine vurderinger av egenkapitalbeviset.
Vil statsråden ta initiativ til at en større del av korrespondansen offentliggjøres?

Begrunnelse

I Norge har vi en sterk tradisjon for offentlighet. Dette er en sentral del av vår samfunnsmodell og av borgernes og sivilsamfunnets mulighet til å bli hørt og inkludert i beslutningsprosesser på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Dessverre er ikke disse tradisjonene like sterke i EU, og man ser ofte at manglende vilje til å gi innsyn fra ulike EU-institusjoner kan virke uvant, uforståelig eller endog provoserende for norske aktører, som har erfaring med og forventning om å få innsyn i grunnlaget for beslutninger som berører dem. De norske sparebankene vil kunne påvirkes sterkt av den korrespondansen som har pågått mellom EBA og Finanstilsynet om egenkapitalbeviset og opplever å ha en berettiget forventning om innsyn i denne korrespondansen. Korrespondansen vil også kunne være nyttig for Stortingets arbeid med problemstillingen.

Jens Stoltenberg (A)

Svar

Jens Stoltenberg: Jeg er kjent med at Finanstilsynet vurderer en anmodning fra Finans Norge og Sparebankforeningen om å gi mer innsyn i korrespondansen mellom Finanstilsynet og EBA. Systemet i forvaltningsloven innebærer at Finansdepartementet etter gjeldende finanstilsynslov er klageinstans dersom Finanstilsynets vurdering av anmodningen skulle bli påklaget, jf. offentleglova § 32 og forvaltningsloven § 28. Jeg går derfor ikke nå inn i en konkret vurdering av den aktuelle korrespondansen.
På generelt grunnlag ser jeg det som positivt dersom det kan offentliggjøres mer informasjon om de vurderingene EBA har gjort av norske egenkapitalbevis. Samtidig må Norge ivareta sine folkerettslige forpliktelser, herunder reglene om taushetsplikt mellom tilsynsorganer som EBA og nasjonale tilsynsmyndigheter. Reglene følger av forordning (EU) 1093/2010 (EBA-forordningen). EBA-forordningen gjelder som norsk lov etter lov om EØS-finanstilsyn § 1. Regler om taushetsplikt følger bl.a. av EBA-forordningen artikkel 70. Bakgrunnen for taushetspliktreglene etter EBA-forordningen ligner bl.a. på de hensynene som ligger bak offentleglova § 14 (om dokumenter som er utarbeidet for egen saksforberedelse) og offentleglova § 15 (om dokumenter som er innhentet utenfra for den interne saksforberedelsen).
Uavhengig av alle andre forhold, vil jeg for øvrig understreke at Finansdepartementet vil gjøre en selvstendig vurdering av om egenkapitalbeviset oppfyller kravene til ren kjernekapital i kapitalkravsforordningen. Denne vurderingen vil primært bygge på en vurdering av selve forordningen, slik også Sparebankutvalget har gjort i sin utredning. Departementet legger til grunn for dette arbeidet at vi ønsker å bevare egenkapitalbeviset som et velfungerende kapitalinstrument for norske sparebanker.