Kjerstin Wøyen Funderud (Sp): Sparebankutvalget vurderte fire ulike modeller for fremtidig kapitalstruktur i sparebanker. Av disse ble modell 3 anbefalt av utvalget, mens Finans Norge i sitt høringssvar har antydet at modell 2 er et bedre alternativ.
Kan statsråden redegjøre for hvilke fordeler og ulemper hver av disse modellene har generelt og for sparebankene spesielt?
Begrunnelse
I sin utredning vurderer sparebankutvalget modell 2 i avsnitt 15.2.3 og modell 3 i avsnitt 15.2.4. Utvalget selv anbefaler modell 3. Finans Norge kommer imidlertid i et fyldig høringssvar med flere innvendinger mot denne modellen. Et sted skriver Finans Norge følgende: "Finans Norge anser, og kun som en subsidiær vurdering, at alternativet der dagens kapitalstruktur videreføres – mens prioritetsrekkefølgen endres – utgjør en enklere og mer transparent og fleksibel løsning enn utvalgets foretrukne eierandelsmodell". Dette tilsvarer etter hva jeg kan skjønne, sparebankutvalgets modell 2. Sparebankutvalget skriver om sin modell 2 at "en slik løsning tilfredsstiller kravet om at eierandelskapitalen må ta tap i samme utstrekning som andre egenkapitalklasser", noe som også må innebære at den svarer på EBAs innvending mot egenkapitalbeviset. I arbeidet med å finne en løsning som svarer på ulike kryssende hensyn på en best mulig måte, mener jeg derfor det vil være naturlig at finansministeren gjør en grundig vurdering av modell 2, som potensielt synes å kunne representere et akseptabelt utfall for flere aktører.