Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1586 (2024-2025)
Innlevert: 13.03.2025
Sendt: 14.03.2025
Besvart: 19.03.2025 av kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Mener statsråden at rensekrav ikke oppfylles hvis en kommune vedtar en reguleringsplan der byggingen skal skje ETTER at et nytt renseanlegg som er under bygging er ferdig?

Begrunnelse

Viser til mine gjentatte skriftlige spørsmål, også replikkutveksling i Stortinget mellom statsråden og undertegnende. Statsråden velger å unnlate å svare på kjernen i problemstillingen. Uavhengig om man synes rensekravene er rimelige eller ikke så må en selvfølgelig forholde seg til gjeldene lov og regelverk. Eksemplene undertegnende har benyttet fra Fredrikstad gjelder planer som skal iverksettes ETTER at et nytt renseanlegg er på plass og det vil da oppfylle rensekravene.

Kjersti Stenseng (A)

Svar

Kjersti Stenseng: Reguleringsplaner avklarer hvordan et område skal bygges ut. De kan vise tomteinndeling, vegløsninger og grønnstruktur, og ha bestemmelser om grad av utnytting, byggehøyder m.m. Gjennomføring av planene er ikke tidsbestemt, men kan være avhengig av tillatelser etter annet lovverk, blant annet forurensningsloven og konsesjonslover. Kommunene kan for eksempel ikke gi tillatelse til deling av eiendom eller oppføring av bygning før bortledning av avløpsvann er sikret i tråd med forurensningsloven. Dette innebærer at renseanlegget må ha kapasitet og drives i tråd med tillatelse etter forurensningsloven.

Arealplanlegging tar tid, og jeg mener at det ikke er noe i veien for at kommunene kan vedta reguleringsplaner som er i tråd med kommuneplanens arealdel i påvente av at renseanlegget for avløpsvann oppgraderes. Gjennomføring av planene vil imidlertid ikke kunne skje før bebyggelsen kan knyttes til et avløpsanlegg som har kapasitet og drives etter forurensnings-loven. Dette følger av § 27-2 i byggesaksdelen i plan- og bygningsloven.