Skriftlig spørsmål fra Hans Andreas Limi (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1604 (2024-2025)
Innlevert: 12.03.2025
Sendt: 17.03.2025
Besvart: 25.03.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Hans Andreas Limi (FrP)

Spørsmål

Hans Andreas Limi (FrP): Jeg viser til svar på mitt skriftlig spørsmål nr. 1469, og kan jeg be statsråden om en nærmere redegjørelse for utviklingen i sjøberedskap i Oslofjorden fra 2021 mht. antall årsverk, bemanning på politibåtene, hvilke tider av døgnet det eventuelt ikke er patruljerende politibåter på sjøen, og tillegg hvilke andre styrkinger som er gjort for å avbøte den ubrukelige båten som må returneres til leverandøren, og hva som er årsaken til alle feil og mangler på denne?

Begrunnelse

I 2024 opplevde Norge en dramatisk økning i antall drukningsulykker, spesielt mange druknet fra fritidsbåt og under bading, og totalt druknet 20% flere enn i 2023. For første gang i nyere tid har flere personer omkommet i drukningsulykker i løpet av ett år enn i veitrafikken. På mitt spørsmål om operativ status for politibåten som skal gi økt sjøberedskap i Asker og Bærum, etter Stortingets budsjettvedtak i 2021, svarer statsråden at den nye politibåten kun tidvis har vært i operativ drift grunnet diverse feil og mangler og at den skal leveres tilbake til leverandør. Samtidig viser statsråden til eksisterende samarbeidsavtaler med andre maritime kapasiteter inkl. Redningsselskapet, men opplyser ikke om bevilgningene til disse er styrket for å kompensere manglende drift på politibåtene. Det er også interessant å få en forklaring på årsaken til at den nyinnkjøpte båten ikke er operativ og må returneres til leverandør.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Det er tre politidistrikter med politibåter i Oslofjorden. Politidirektoratet opplyser at bemanningen og beredskapen i disse tre distriktene har vært relativ jevn siden 2021. Ingen av disse har tilgjengelig båtberedskap hele døgnet.
Oslo politidistrikt fikk i desember 2022 en ny båt for å styrke tjenesten til sjøs. Den nye båten har kun tidvis vært i operativ drift grunnet diverse feil og mangler og skal leveres tilbake til leverandør. Jeg er kjent med at enkelte av problemene har vært av teknisk karakter. Politidirektoratet opplyser at avsnittet for sjøtjeneste i Oslo politidistrikt har en bemanningsordning som dekker omtrent to tredjedeler av døgnet. I perioder med få utfordringer på sjøen brukes mannskapene til patruljetjeneste på land, men de kan rykke ut med båt ved behov. I følge Politidirektoratet har ikke Oslo politidistrikt opplevd alvorlig bortfall av beredskap på sjøen på grunn av utfordringer med ny båt.
Når det gjelder beredskapen til sjøs, har politiet flere båter av andre modeller i bruk for å patruljere og respondere på hendelser til sjøs. Politiet har også gjennomført geografiske omdisponeringer av politibåter for å sikre at ressursene er optimalt plassert der de trengs mest. I tillegg har de samarbeidsavtaler med maritime kapasiteter i andre nødetater, Forsvaret og Redningsselskapet.
Jeg viser også til Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet som er utarbeidet i et samarbeid mellom Kystverket, Sjøfartsdirektoratet, Fiskeridirektoratet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og politiet. Handlingsplanen er et bidrag i arbeidet med å øke sikkerheten til både fritidsbåtbrukere og arbeidstakere på sjøen.