Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1575 (2024-2025)
Innlevert: 12.03.2025
Sendt: 13.03.2025
Besvart: 21.03.2025 av utenriksminister Espen Barth Eide

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): USA stanset leveranser av etterretninger til Ukraina, inklusive satellittbilder og -data som er avgjørende for Ukrainas forsvarskamp mot Russland. Nye meldinger tilsier at USA igjen gir Ukraina etterretninger og satellittdata, men det er uansett skapt usikkerhet om leveransene. KSAT og andre deler av norsk romindustri er verdensledende på nedlasting og formidling av satellittbilder og -data.
Vil statsråden ta initiativ til at norsk romindustri kan bidra med sikre leveranser av satellittdata for å understøtte Ukrainas forsvarskamp?

Begrunnelse

USA bruker nå leveranser av våpen og etterretningsdata uforutsigbart og vekselvis som støtte til og pressmiddel mot Ukraina. Det gjør Ukrainas og Europas inklusive Norges situasjon enda vanskeligere og farligere enn før. Regjeringen har meget fortjenestefullt sammen med Stortinget økt pengestøtten til Ukraina gjennom Nansenprogrammet kraftig. KSAT bekrefter uformelt, slik vi forstår det, at de og andre deler av norsk romindustri, kan bidra med langsiktig stabile leveranser av satellittbilder og -data som dels kan erstatte USAs leveranser til Ukraina hvis disse igjen skulle bli stoppet. Å utnytte denne muligheten maksimalt og raskt framstår som en god anvendelse av Nansen-midler, norsk teknologi og kompetanse for å støtte Ukrainas akutte behov og Norges og Europas langsiktige samarbeid og sikkerhet.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Jeg deler representantens syn på at Norge skal bidra med midler, kompetanse og teknologi for å støtte Ukrainas akutte behov. Norges militære og sivile støtte til Ukraina gjennom Nansen-programmet er innrettet mot nettopp slike tiltak. Den tverrpolitiske enigheten i mars om å øke årets støtte til Ukraina med 50 milliarder kroner vil bidra til å styrke viktige norske bidrag til Ukraina. Det økte bidraget skal gå til tiltak rettet ut av Norge.
Europeiske land må gjøre mer for at Ukraina skal lykkes med å stå imot Russlands aggresjon, avskrekke fremtidige angrep og gjenoppbygge landet. Dette gjelder uavhengig av nivået på USAs videre militære, sivile og humanitære støtte til Ukraina. Det er positivt at det rapporteres at USA gjenopptok deling av etterretning og militær støtte til Ukraina etter møtet mellom ukrainske og amerikanske myndighetsrepresentanter i Saudi-Arabia 11. mars.
Når det gjelder eventuelle konkrete bidrag fra norsk industri til Ukraina, vil forsvarsministeren og jeg konsultere Stortingets egnede organer om dette – i tråd med rammene som er etablert for Nansen-programmet.