Skriftlig spørsmål fra Ingjerd Schie Schou (H) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:1580 (2024-2025)
Innlevert: 12.03.2025
Sendt: 13.03.2025
Besvart: 19.03.2025 av utviklingsminister Åsmund Aukrust

Ingjerd Schie Schou (H)

Spørsmål

Ingjerd Schie Schou (H): Kan statsråden gi en vurdering av Norges samarbeid med regimet i Rwanda, som bidrar til å undergrave Kongos suverenitet ved å være direkte involvert i konflikten i Øst-Kongo, og vil regjeringen innføre sanksjoner og avslutte bistandsstøtte til Rwanda?

Begrunnelse

Minister Olivier Jean Patrick Nduhungirehe skal ha mottatt brev med akkreditiver fra Ms. Tone Tinnes. På Rwandas regjeringens hjemmesider blir det referert til at samtalene handlet om tettere samarbeid mellom Rwanda og Norge.
Flere av Norges allierte har sanksjonert eller har avsluttet sitt samarbeid med rwandiske myndigheter på grunn av deres rolle i krigen i Øst-Kongo. Rwanda er blitt identifisert som en sentral aktør i konflikten, blant annet gjennom sin støtte til M23. Det rwandiske regimet bidrar til destabilisering og menneskerettighetsbrudd i regionen.

Åsmund Aukrust (A)

Svar

Åsmund Aukrust: Regjeringen er svært bekymret over opptrappingen i konflikten i Øst-Kongo og de lidelsene som sivilbefolkningen blir utsatt for som følge av kamphandlingene. Vi er også bekymret for at konflikten skal eskalere ytterligere til en regional konflikt. Det pågår viktig arbeid i regionen for å få partene tilbake til forhandlingsbordet. Både Angola, East African Community (EAC), Southern African Development Community (SADC) og Den afrikanske union er involvert i dette arbeidet. Norge støtter opp om de afrikanske fredsprosessene.

Det er et hovedanliggende for regjeringen å forsvare folkeretten uansett hvem som bryter den. Derfor har Norge vært tydelig i sin fordømmelse av M23s offensiver og Rwandas støtte til M23. Vi har understreket at DR Kongos suverenitet og territorielle integritet må respekteres, og at rwandiske soldater på kongolesisk jord er et brudd på FN-pakten. Vi bruker de arenaer vi har, både internasjonalt og i bilaterale møter med Rwanda, for å fremme dette budskapet.

Frys av bistandssamarbeidet er noe som vi, i likhet med andre likesinnede land, vurderer fortløpende. Så langt har Storbritannia, Tyskland og Canada besluttet å fryse deler av sin bistand.

For Norges vedkommende er bistandssamarbeidet med Rwanda svært begrenset. Det ble i 2024 utbetalt 21,3 millioner kroner i øremerket bistand til Rwanda. Mesteparten av denne støtten gikk til helse, utdanning og utvikling av godt styresett. For 2025 er det planlagt innsats for 16,6 millioner kroner, til institusjonssamarbeid innenfor helse, utdanning og godt styresett. Støtten blir kanalisert gjennom norske aktører.