Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til energiministeren

Dokument nr. 15:1603 (2024-2025)
Innlevert: 11.03.2025
Sendt: 17.03.2025
Besvart: 24.03.2025 av energiminister Terje Aasland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): I Energidepartementets tildelingsbrev til NVE har energiministeren prioriter både tiltak for raskere konsesjonsbehandling og særlig prioritering av konsesjonsbehandling av anlegg som bidrar med betydelig produksjon eller fleksibilitet i kraftsystemet. Ministeren har derimot ikke bedt NVE planlegge for å nå Norges klima- og industrimål.
Hvorfor har ikke ministeren bedt NVE planlegge for det, og legge disse til grunn i sin konsesjonsbehandling av kraftproduksjon og nett, og i sin rådgivning og i sin rådgivning overfor departementet?

Begrunnelse

NVE gjorde i «Scenarier for kraftmarkedet 2024» en analyse av hva som skal til for å nå klima og industrimål. Funnene er gjengitt i Energidepartementets budsjettproposisjon (s. 178). Analysen fastslår at det er betydelig økt kraftbehov (ca. 20 TWh i 2030) utover NVEs basisscenario dersom klima og industrimål skal være i nærheten av å kunne nås. Likevel legger NVE opp til å både planlegge for, drive myndighetsutøvelse og rådgivning til departementet ut fra eget basisscenario, som innebærer at norske klima- og industrimål ikke nås. Allerede i dag melder NVE om at elektrifiseringsprosjekter både i industrien og av sokkelen stopper opp på grunn av mangel på nett og kraftproduksjon. Tatt i betraktning at ledetiden på kraftledningsprosjekter og ny kraftproduksjon kan være 10 til 20 år, der en betydelig del av tiden går med til forvaltningens saksbehandling, blir det ikke mulig å nå Norges klima- og industrimål om det ikke planlegges for og arbeides for energieffektivisering, ny kraftproduksjon og nytt nett allerede nå. Siden det legges opp fra EUs side at kvotepliktig sektor skal gå mot null utslipp rundt 2040, vil det være kritisk for norsk industri om det ikke planlegges tilstrekkelig kraft til å dekke karbonfangst og elektrifisering av eksisterende fossile forbruk. Gjennom sin praksis, ødelegger NVE for at det skal være mulig å nå regjeringens eget omstillingsmål og industrimål. Gjennom å ikke be i tildelingsbrevet om at NVE planlegger for, driver myndighetsutøvelse og rådgir departementet for å nå klima- og industrimålene, gjør Energiministeren seg medskyldig i at norske klima- og industrimål ikke kan nås. Det må Energiministeren redegjøre for hvorfor han mener er riktig, men alle helst gjøre noe med, gjennom supplerende tildelingsbrev.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg deler stortingsrepresentantens oppfatning om at forvaltningen av kraftsystemet må sees i sammenheng med klima- og næringspolitikken. Denne regjeringen har derfor lagt vekt på å føre en helhetlig energipolitikk som ser på både utfordringer og tiltak i lys av målene i energi-, klima- og næringspolitikken. Målene krever at vi styrker kraftsystemet, og i denne perioden har vi derfor lagt til rette for mer kraftproduksjon, styrket overføringsnett og innsatsen på energieffektivisering er økt betydelig.

Jeg mener tildelingsbrevet til NVE på en god måte viser både bredden og helheten i de utfordringene som vi må jobbe videre med for å videreutvikle kraftsystemet. NVEs hovedmål 2 i tildelingsbrevet er å fremme en samfunnsøkonomisk effektiv produksjon, overføring og bruk av energi. Under dette hovedmålet er konsesjonsbehandling beskrevet. Behandling av anlegg som særlig bidrar med betydelig produksjon eller fleksibilitet i kraftsystemet mener jeg er avgjørende for både klimaomstilling og ny industriutvikling.

Jeg viser også til at jeg i tildelingsbrevet for 2025 helt konkret har presisert at NVE skal utarbeide regelmessige analyser av kraft- og effektbalansen i lys av utviklingstrekk og målsettinger på klima-, nærings- og energiområdet. I 2024 la NVE fram forenklede analyser av hvordan blant annet kraftbalansen påvirkes av ulike klimatiltak og elektrifisering i samfunnet, ved bruk av Miljødirektoratets rapport om klimatiltak. Miljødirektoratets og NVEs arbeid, sammen med regjeringens årlige klimastatus og plan gir et viktig kunnskapsgrunnlag for et helhetlig arbeid med energi- og klimapolitikk. NVE tar sikte på å legge fram nye scenarioanalyser høsten 2025.