Helge André Njåstad (FrP): Med bakgrunn i avslaget på stiftelsen Rettferds avslag på søknad om tilskudd til spesielle rettshjelpstiltak for 2025, kan statsråden på generelt grunnlag definere hva hen vurderer for å være materielt sett nok til å sies at denne «plikten» har et faktisk innhold for brukerne av offentlige tjenester, herunder eventuelle tiltak for å presisere hva som forventes av offentlig forvaltning og hjelpeapparat?
Begrunnelse
I et avslag på søknad fra Stiftelsen Rettferd om tilskudd til spesielle rettshjelpstiltak for 2025, begrunner Sivilrettsforvaltningen avslaget blant annet med at juridisk bistand i NAV-saker i utgangspunktet skal avhjelpes gjennom forvaltningens veiledningsplikt. Dette er en begrunnelse som brukes i svært mange sammenhenger, men ikke er dekkende for virkeligheten. Ordet «plikt» har i realiteten liten eller ingen materiell betydning.
NOU 2019:5 peker på at veiledningsplikten må avveies mot ressursbruk, noe som i praksis fører til at veiledning ikke blir prioritert. Dette skaper et system hvor de som har størst behov for hjelp, ofte står uten reell bistand. Allerede i 2008 konkluderte Difi i en rapport med at veiledningsplikten i mange tilfeller ikke fungerer, både på grunn av manglende kompetanse og kapasitet i forvaltningen.
For de mest sårbare gruppene, slik som personer som for eksempel. ikke behersker norsk godt nok eller har psykisk uhelse, er veiledningsplikten i dag nærmest ubrukelig og har vært det lenge.
Når Sivilrettsforvaltningen argumenterer for at behovet for juridisk bistand i NAV-saker skal dekkes av forvaltningens veiledningsplikt, blir dette et argument som i realiteten fratar mennesker retten til nødvendig juridisk bistand.