Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1548 (2024-2025)
Innlevert: 10.03.2025
Sendt: 10.03.2025
Besvart: 14.03.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Hvordan forholder justisministeren seg til den store forskjellen i saksmengde pr. påtalejurist i de ulike politidistriktene i Norge, og hva vil justisministeren gjøre for å bedre situasjonen i Agder?

Begrunnelse

Agder politidistrikt har en av de laveste dekningene av påtalejurister i hele landet og den høyeste saksmengden pr. jurist. Mangel på kapasitet gjør at politiet henlegger et stort antall saker uten etterforskning. I løpet av et år behandlet Agder politiet rundt 20 000 straffesaker. Ca. 5 000 av disse er blant de prioriterte sakene, som er drap, grov vold, voldtekt, ran, vold i nære relasjoner, overgrep mot barn, Ungdom under 18 år og økonomisk kriminalitet. De øvrige 15 000 sakene har politiet knapt tid til å gjøre noe med. Agder politidistrikt har pt. 4 500 saker som ikke er avgjort. Politiet, tillitsvalgte, statsadvokat og sorenskriver i Agder tingrett deler politiets bekymring og utrykker sterk bekymring. Sorenskriveren er oppgitt over at det ikke tas grep fra sentralt hold.
Situasjonen er alarmerende og gir innbyggerne i Agder dårligere rettssikkerhet og fører til stress og sykemeldinger blant de ansatte.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Regjeringen har i denne regjeringsperioden prioritert politiet og påtalemyndigheten i politiet gjennom tildelte midler og synligjort ressursene til påtalemyndigheten i politiet med et eget budsjettkapittel i statsbudsjettet. Budsjettet til påtalemyndigheten ble sist styrket med 40 millioner for 2025 og antall påtalejurister i politiet var ved starten av 2024 på et historisk høyt nivå.
Det er Politidirektoratet som har ansvaret for å fordele midler mellom politidistrikter og andre enheter i politiet i tråd med føringene som er gitt av Stortinget og departementet. Politimesteren i hvert distrikt har ansvar for å disponere tildelte midler innenfor politidistriktets budsjett, og prioritere etter lokale forhold og behov.
For regjeringen er det viktig å legge til rette for kvalitet og rettsikkerhet i etterforskingen av straffesakene. Den høyere påtalemyndighets fagledelse av påtalemyndigheten i politiet er av sentral betydning. Fagledelsen skal bidra til kompetanseheving, normering og kontroll slik at resultatene i politiet blir bedre. I 2024 ble Den høyere påtalemyndigheten styrket med 43 millioner kroner til dette formålet og satsingen er videreført for 2025.
I forlengelsen av regjeringens satsing på styrket fagledelse av politiets straffesaksarbeid, så er Riksadvokatembetet og Politidirektoratet i gang med en felles plan for styrket samarbeid med tiltak for bedre måloppnåelse i straffesaksarbeidet. Planen skal sikre samhandling mellom etatene uavhengig om innsatsfaktorene tilhører Politidirektoratet (bl.a. resursfordeling og bemanning) eller Riksadvokatembetets fagledelse (bl.a. kvalitetssikring og kontroll). Antallet påtalejurister i de ulike politidistrikter kan være en av flere innsatsfaktorer som det kan være aktuelt at etatene vurdere for å få til bedre måloppnåelse. Det samme kan være bedre beslutningstøtte og opplæring til påtalejurister.
Mye godt arbeid er i gang for å bedre måloppnåelsen i straffesaksarbeidet. Jeg vil derfor være tilbakeholden med å involvere meg i den konkrete bemanningen på de ulike ansvarsområder i de enkelte politidistrikt.