Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1534 (2024-2025)
Innlevert: 07.03.2025
Sendt: 10.03.2025
Besvart: 17.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre
Tilleggssvar: 17.03.2025

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): I sitt svar på dok. nr. 15:1405 (2024-2025), hevder helse- og omsorgsministeren at Gatehospitalene er fullfinansiert, men regnskapstallene til Frelsesarmeen viser et underskudd på minst 11 millioner kroner for 2023-2024, kanskje oppimot 16 millioner kroner. Frelsesarmeen har ikke tidligere klaget på tildelingsvedtak, fordi tilgjengelige midler har blitt prioritert til drift fremfor en ressurskrevende klageprosess.
Mener statsråden at Gatehospitalene reelt skal være fullfinansiert, og vil regjeringen dekke underskuddet i 2023-2024?

Begrunnelse

Regjeringens beslutning om å endre finansieringen av Gatehospitalene fra direkte tilskudd over statsbudsjettet til en konkurransebasert søknadsordning har skapt store utfordringer. Tidligere kunne man i dialog med Stortinget sikre nødvendig finansiering basert på faktiske behov, men med den nye ordningen har dette blitt vanskeligere. Samtidig ble den siste fasen av utbyggingen av Gatehospitalet i Bergen ikke ivaretatt gjennom økte bevilgninger.
Helse- og omsorgsministeren viser til at Gatehospitalene mottar over 50 % av den samlede tilskuddspotten, men dette betyr ikke at de er fullfinansiert. Frelsesarmeen har måttet dekke et samlet underskudd på over 16 millioner kroner for 2023-2024.
Tilskuddene har økt i prosent, men denne økningen har i hovedsak kommet som en ekstraordinær pris- og lønnsjustering i august 2023, ikke som en del av en forutsigbar finansieringsmodell. Dette har ført til en situasjon hvor Gatehospitalene ikke har fått en bærekraftig finansiering som sikrer videre drift uten kutt. SSB har beregnet lønnsveksten til 4,3 % i 2025, mens tilskuddsordningen kun er justert med 3 %, noe som fører til en reell reduksjon i finansiering.
Noe av underskuddet ble dekket av tilskuddsmidler tildelt tilbake i 2020, som ble rapportert som ubrukte midler, men som av ulike grunner ikke ble lagt inn i regnskapsrapportering for 2021. Dette har vært en lang prosess, men endte med at Gatehospitalet i Bergen fikk innvilget kr 5 051 782,- til å dekke underskuddet for 2023 og kr 430 018,- for å dekke noe av underskuddet for Gatehospitalet i Oslo. Selv etter dette står Frelsesarmeen igjen med å ha brukt kr 11 102 265,- av egne midler på drift av de to Gatehospitalene i perioden 2023-2024.
Helsedirektoratet har kommunisert at flerårige tilskudd skulle gi forutsigbarhet, men har samtidig åpnet for at søkesum kan justeres ved behov. Dette behovet er dokumentert gjennom Frelsesarmeens regnskapstall og klage til Helsedirektoratet. Likevel er dagens modell uforutsigbar, og tilskuddene utbetales sent, noe som gjør det vanskelig å planlegge driften på en forsvarlig måte.
Regjeringen bør sikre at Gatehospitalene i Bergen og Oslo får en forutsigbar og tilstrekkelig finansiering, slik at de kan opprettholde dagens tilbud uten å måtte kutte i antall plasser, palliativ behandling.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen mener tilskudd må brukes målrettet og har derfor lagt til rette for en åpen søknadsprosess med kjente og tydelige tildelingskriterier, basert på tilbudets kvalitet. Dette sikrer en mer rettferdig fordeling av felleskapets midler.
Slik det framgår av mine svar på tidligere spørsmål om tilskudd til Gatehospitalet, se spørsmål fra Stortinget nr. 1327 og 1405, er Gatehospitalene i dag fullfinansiert over tilskudds-ordningen Grunntilskudd til institusjonsbaserte tilbud for personer med rusmiddelproblemer og/eller erfaring fra salg og bytte av seksuelle handlinger. I dette ligger at Frelsesarmeen ikke har oppgitt andre inntektskilder for Gatehospitalene.
Statlige tilskuddsordninger har et regelverk som gjelder for alle søkere, og det er saks-behandlingsregler som både tilskuddsforvalter og departementet skal følge. Det er Helse-direktoratet som forvalter den aktuelle tilskuddsordningen, dvs. vurderer søknader og fastsetter nivået på tilskudd på bakgrunn av kriterier som er fastsatt i tilskuddsregelverket. Helse- og omsorgsdepartementet er klageinstans for ordningen. Frelsesarmeen har ikke benyttet seg av klageadgangen som det er opplyst om i ordningens regelverk. Med det har de også frasagt seg muligheten til at departementet kan gjøre en egen vurdering av Helse-direktoratets vedtak, herunder utmåling av tilskudd.

Tilleggssvar

Jeg viser til mitt svar på spørsmål nr. 1534 fra stortingsrepresentant Dag Inge Ulstein av 17. mars 2025. I svaret mitt framgår det at Frelsesarmeen ikke har benyttet seg av klage-adgangen som det er opplyst om i ordningens regelverk. Riktig formulering er at Frelsesarmeen ikke tidligere har benyttet seg av klageadgangen. Helsedirektoratet har opplyst om at Frelsesarmeen 4. mars sendte inn en klage på årets vedtak om tildeling av tilskudd. Klagen er under behandling hos Helsedirektoratet.
Frelsesarmeen har også påklaget et vedtak om krav om tilbakebetaling fra Helsedirektoratet. Tilbakebetalingskravet knytter seg til ubrukte tilskuddsmidler pålydende 3 589 699 kr som var opparbeidet i Gatehospitalet i Bergen, og som ble benyttet til å dekke underskudd hos Gatehospitalet i Oslo som omfatter et annet tiltak. De ubrukte tilskuddsmidlene ble ikke overført i henhold til krav og vilkår i gjeldende vedtak. For å unngå kryssubsidiering, skal tilskudd heller ikke benyttes på tvers av tiltak. Dette selv om det er tiltak som hører til samme organisasjon. Helsedirektoratet har behandlet klagen og har opprettholdt vedtaket. Klagen er oversendt Helse- og omsorgsdepartementet som klageinstans og er under behandling.