Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1531 (2024-2025) Innlevert: 07.03.2025 Sendt: 10.03.2025 Besvart: 17.03.2025 av energiminister Terje Aasland
Lisa Marie Ness Klungland (Sp): Etter at Ap har innført dei tre første direktiva av 4. energimarknadspakken, kva konkrete grep vil regjeringa gjera i forhald til dei fem siste?
Terje Aasland: «Ren energi-pakken» ble vedtatt i EU i 2018 og 2019, og består av åtte rettsakter. Regjeringen har besluttet at fornybardirektivet, energieffektiviseringsdirektivet og bygningsenergidirektivet skal tas inn i EØS-avtalen. Disse tre direktivene er uproblematiske, og handler verken om kraftmarkedet eller om å avgi suverenitet. Tvert imot støtter de opp om våre politiske prioriteringer om mer fornybar kraft og energieffektivisering. Det er i Norges interesse å innlemme dem i EØS-avtalen. Når fornybardirektivet, energieffektiviseringsdirektivet og bygningsenergidirektivet med underliggende rettsakter er innlemmet, vil det såkalte EØS-etterslepet på energiområdet være omtrent halvert. Dette er et tydelig signal om at Norge tar våre EØS-forpliktelser på alvor. Det er viktig, også fordi dette ikke er tiden for å skape tvil om EØS-avtalens troverdighet. EØS-avtalen forplikter oss til å innlemme EU-regelverk i avtalen uten unødig opphold. Men det betyr ikke at vi gjør det ukritisk. Vi må bruke nødvendig tid, og i noen tilfeller sikre oss forståelse for tilpasninger fra EU-siden. Vi er i en situasjon med stor ustabilitet i de europeiske kraftmarkedene, med høye og svært ustabile priser. Dette skyldes økte energipriser som følge av bortfall av russiske gassleveranser til EU og omlegging til et mer fornybart kraftsystem i Europa, i kombinasjon med en kanskje for rask utfasing av kjernekraft. Regjeringen mener derfor ikke det er riktig, slik situasjonen er nå, å knytte oss tettere til det europeiske kraftmarkedet gjennom å ta inn det øvrige regelverket i «Ren energi-pakken». Det gjelder også i neste stortingsperiode.Samtidig er Norge er en del av det nordiske og europeiske energimarkedet og er omfattet av rammer og regelverk for dette. Markedsregelverket i «Ren energi-pakken» er EØS-relevant, og det er ikke snakk om å benytte reservasjonsretten. I stedet vil vi jobbe sammen med EU og europeiske land om å forbedre energisystemet. Jeg vil påpeke at også EU er opptatt av lavere og mer stabile strømpriser. EU har foretatt endringer i markedsregelverket, og er i ferd med å lansere nye tiltak for å redusere strømprisene og bedre Europas konkurransekraft. Vi vil bidra inn i dette arbeidet. Vi vil også ta initiativ til tett nordisk samarbeid om disse utfordringene.For øvrig viser jeg til møtet i Stortingets europautvalg 6. mars, der jeg orienterte om den videre prosessen både for «Ren energi-pakken» og annet EØS-regelverk på energiområdet.