Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1528 (2024-2025)
Innlevert: 07.03.2025
Sendt: 10.03.2025
Besvart: 14.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Ministeren vil ikke ta ansvar for at pasienter fra Nordland får mye lengre reisevei til PCI-behandling enn anbefalt og enn nødvendig selv om ministeren vet at trombolyse som alternativ ikke hjelper for 50-60 % av pasientene. Ministeren vise til en rapport og faglige vurderinger uten å ha oppfattet at denne rapporten er full av feil som er avslørt av både Helse Nord og folk med faglig kompetanse.
Hva skal egentlig til for å få heldøgns PCI-senter i Bodø?

Begrunnelse

Å pålegge pasienter lang transport og forsinket behandling, når et PCI-tilbud allerede finnes nærmere, strider mot prinsippet om likeverdig helsehjelp. Kortest mulig reisetid til nærmeste PCI-senter er viktig fordi hjertemuskelen dør minutt for minutt ved et infarkt.
Dersom manglende hjertekirurgi er grunn nok til å frakte pasienter fra Helgeland og Salten til Tromsø, og dermed påføre hjertepasienter i Nordland en mye lengre transporttid enn anbefalt, ja, da må vel praksisen endres ved mange andre PCI-sentre i Norge.
I Stavanger, Arendal og ved Ahus er det PCI-sentre. Disse sykehusene har ikke hjertekirurgi. Pasientene fraktes likevel ikke videre til PCI-behandling ved et sykehus hvor det er hjertekirurgi. En kan spørre seg hva grunnen er til at Helse Nord gjør andre faglige vurderinger for nordlandspasientene enn hva Helse Vest gjør for pasientene i Stavanger? Skulle pasientene som trenger PCI-behandling i Stavanger vært sendt 160 km i luftlinje (208 km langs vei) til Haukeland, siden Haukeland har hjertekirurgi?
Men pasientene fra Mosjøen som trenger PCI-behandling skal i hovedsak sendes 488 km i luftlinje (740 km langs vei) til Tromsø, sier Helse Nord. Blir du syk ved vaktskifte, kan du påregne mye lengre tid før du er fremme.
De nye prosedyrereglene som Helse Nord viser til er tvunget igjennom etter dissens fra Nordlandssykehuset og Helgelandssykehusets representanter. Prosedyrene sier at:
Akutt PCI-behandling skal i hovedsak finne sted i Tromsø, men kan også gjøres i Bodø på dagtid på hverdager.
Det forsvarlige for pasientene ville vært å revidere retningslinjene (rådene) slik at det sto:
Akutt PCI-behandling skal hovedsakelig finne sted ved nærmeste PCI-senter.
Helse Nord bør nå se at den evalueringsrapporten de har brukt som begrunnelse for styrevedtaket om virksomhetsoverdragelse og det som nå skjer ved PCI-senteret i Bodø, har mistet troverdigheten. Rapporten påsto at det var høyere dødelighet i Bodø. Det er tilbakevist av en intern gransking i Helse Nord. Rapporten pekte også på kommunikasjonsproblemer. Statsforvalteren i Nordland har påpekt at Helse Nord har satt pasientsikkerhet i fare ved å planlegge forsinket behandling for hjertepasienter. Helse Nord har brutt loven på flere punkter ved å ikke sørge for forsvarlig PCI-behandling i tide.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg viser til mine tidligere svar til representanten Mossleth i denne saken, blant annet mitt svar på spørsmål til skriftlig besvarelse nummer 1026. I svaret går det fram at styret i Helse Nord RHF har vedtatt at invasiv kardiologi i Helse Nord skal være faglig, organisatorisk og administrativt samlet i ett senter, ved Universitetssykehuset i Nord-Norge HF. Senteret har to driftssteder, et døgnkontinuerlig senter lokalisert ved Universitetssykehuset i Nord- Norge HF, og et dagtilbud lokalisert ved Nordlandssykehuset HF.
Universitetssykehuset i Nord-Norge HF tok fra nyttår over ansvaret for PCI-virksomheten i Bodø, og drifter dagtilbudet i Bodø og døgntilbudet i Tromsø. Det er drift ved PCI-laben i Bodø alle hverdager på dagtid for de samme pasientkategorier som også før har hatt et tilbud i Bodø. Pasientene transporteres til Tromsø hvis komplikasjonsfaren er stor. Nordlandssykehuset i Bodø har ikke kompetanse og mulighet for å håndtere større komplikasjoner under PCI, ifølge Helse Nord RHF. Akutte PCI-prosedyrer på kveld, natt og i helgene utføres i Tromsø.
Representanten Mossleth skriver at jeg ikke tar ansvar for tilbudet til pasientene i Nordland og spør hva som skal til for å få heldøgns PCI tilbud i Bodø. Det er Helse Nord RHF som har sørge for-ansvaret for pasientene i helseregionen og som har ansvar for at det gis forsvarlig helsehjelp. Styret i Helse Nord har som nevnt vedtatt at Universitetssykehuset i Nord Norge HF skal drifte et dagtilbud lokalisert i Bodø og et døgntilbud i Tromsø. Jeg legger til grunn at pasientene i Helse Nord får et godt og forsvarlig tilbud. Samtidig er dette en sak som departementet holder seg løpende orientert om.