Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1527 (2024-2025)
Innlevert: 07.03.2025
Sendt: 10.03.2025
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 17.03.2025 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Vil statsråden i inneværende periode komme til Stortinget med forslag til lovendringer som oppfølging av de viktige anbefalingene i NOU 2024: 13 Lov og frihet — Negativ sosial kontroll, æresmotivert vold, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, psykisk vold og ufrivillig utenlandsopphold – juridiske problemstillinger og forslag til regelverksendringer?

Begrunnelse

Høyre i regjering nedsatte et lovutvalg som skulle komme med anbefalinger til oppdatering av lovverk for å bedre sikre utsatte for negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, for å nevne noe. Utvalget fremla sin rapport i juni 2024, og fremmet flere konkrete lovendringsforslag. Flere av forslagene er helt nødvendige for å gi utsatte det rettsvernet de har krav på. Høringsfristen var i oktober 2024.
Undertegnede mener det haster å få gjennomført lovendringer for å bedre utsattes rettsvern.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Alle skal leve frie liv i Norge. Fri fra tvang, negativ sosial kontroll og trusler er en av de viktigste prioriteringene for Arbeiderparti-regjeringen. Det finnes ingen kompromisser på vår frihet. Til våren vil vi derfor legge frem en ny handlingsplan mot negativ sosial kontroll og æresmotivert vold for å styrke innsatsen ytterligere.
Arbeiderparti-regjeringen har iverksatt flere tiltak her og nå, men vi har også en bred og langsiktig tilnærming. Det handler både om å prioritere integreringstiltak og voldsforebygging, samtidig som at alle instanser i samfunnet må ha kunnskap om temaet og at usatte kan få tilbud om hjelp. Vi som myndigheter har et ansvar. Voksne som jobber med barn og unge har et ansvar for å melde fra og avverge alvorlige overgrep. Men det ligger også et stort ansvar på foreldre og familiemedlemmer som utøver dette mot barn og unge. Disse må i større grad ansvarliggjøres enn i de gjør i dag, og jeg vil derfor legge frem en handlingsplan med konkrete tiltak, sånn at flere kan bli sjef i eget liv.
På vegne av regjeringen mottok jeg, som arbeids- og inkluderingsminister, lovutvalgets utredning, NOU 2024:13 Lov og frihet, i juni 2024. Lovutvalget har vurdert om gjeldende regelverk gir et tilstrekkelig godt rettsvern for utsatte, eller om det er behov for endringer.
Utredningen inneholder viktige avklaringer og forslag som skal bidra til å styrke rettsvernet for barn, unge og voksne utsatt for negativ sosial kontroll og æresmotivert vold. Dette vil utgjøre et viktig bidrag i arbeidet med å sikre at alle i Norge kan leve frie liv, uten å bli utsatt for negativ sosial kontroll, vold eller tvang. Utvalgets utredning har vært på høring og fått generelt bred støtte. Forslagene vil bli behandlet videre både i mitt eget departementet og i samarbeid med de andre særlig berørte departementene.
Det er viktig for regjeringen å gjøre mer for å forebygge og bekjempe negativ sosial kontroll og æresmotivert vold. Utredningen hjelper oss i dette arbeidet. Lovutvalget har blant annet foreslått en tiltakspakke for utsatte som er utsatt for, eller står i fare for å bli utsatt for et ufrivillig utenlandsopphold. Min reise til Somalia i fjor høst bekreftet at det er vanskelig å hjelpe barn i det øyeblikket de er ute av Norge. Vi må gjøre mer for å forhindre at barn og ungdom sendes ut av landet, eller holdes tilbake i utlandet, mot sin vilje.
Jeg mener at vi må gjøre mer for å forhindre at barn sendes ut av Norge. Derfor mener jeg at vi må vurdere å innføre et utreiseforbud i saker der det er mistanke om at barn sendes ut mot sin vilje. Lovutvalget anbefalte et slikt utreiseforbud og at det skal være straffbart for foreldre å bryte et slikt forbud. Det mener jeg vi også må vurdere.
Regjeringen vil denne våren legge frem en ny handlingsplan mot negativ sosial kontroll og æresmotivert vold med konkrete tiltak for å styrke innsatsen ytterligere. Oppfølging av forslagene i NOU 2024:13 vil være en viktig del av den nye planen.