Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:1526 (2024-2025)
Innlevert: 07.03.2025
Sendt: 10.03.2025
Besvart: 20.03.2025 av finansminister Jens Stoltenberg

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Hva vil det anslagsvise provenytapet av å øke omsetningsgrensen for elev-, ungdoms- og studentbedrifter være (Ta utgangspunkt i omsetningsgrense på hhv. 150 000 kroner, 180 000 kroner og 200 000 kroner)?

Begrunnelse

Omsetningsgrensen for elev- ungdoms- og studentbedrifter er i dag på 140 000 kroner og den har vært uendret siden minst 2017. Slike pedagogisk program gir mange unge muligheten til å tilegne seg kunnskap og ferdigheter om bedriftsetablering, få arbeidsrelevant praksis og samarbeide med andre innenfor eget utdanningsløp.

Jens Stoltenberg (A)

Svar

Jens Stoltenberg: Spørsmålet berører potensielt både skatteplikt og plikt til å betale merverdiavgift. Det generelle utgangspunktet er at inntekter av virksomhet er skattepliktige. Etter de alminnelige reglene i merverdiavgiftsloven oppstår det registreringsplikt dersom det drives næringsvirksomhet og den avgiftspliktige omsetningen overstiger 50 000 kroner i løpet av en tolvmånedersperiode. Det finnes ingen særskilte beløpsgrenser for henholdsvis skatte- og merverdiavgiftsplikt for elev-, ungdoms- og studentbedrifter.
For spørsmålet om skatteplikt følger det av Skatte-ABC punkt S-15.3.4.29 at elev-/ungdoms-/studentbedrifter tilsluttet Ungt Entreprenørskap i utgangspunktet anses som skattefrie, fordi slike bedrifter normalt ikke har erverv til formål. Formålet er læring. Omsetningen som en slik bedrift har i sin levetid (innenfor et skoleår), vil normalt realisere læringsformålet. Etter skatteloven er resultatet derfor at beløpsgrensen for økonomisk virksomhet som utløser skatteplikt (70 000 kroner per inntektsår, eller 140 000 kroner samlet for bedrifter som drives i to inntektsår), normalt bare vil være relevant når bedriften drives utenfor rammene satt av Ungt Entreprenørskap. Departementet har ikke oversikt over omfanget av dette.
For merverdiavgift er det i forvaltningspraksis lagt til grunn at omsetning fra ungdomsbedrifter i regi av Ungt Entreprenørskap normalt ikke kan anses å ha skjedd innenfor rammen av næringsvirksomhet, og at det derfor ikke oppstår plikt til å registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret. Begrunnelsen, ifølge Merverdiavgiftshåndboken, er at en ungdomsbedrift først og fremst er utviklet som et pedagogisk og praksisrettet virkemiddel for elever i videregående skole, og at dette utgjør en integrert del av undervisningen uten å ha næring som formål.
Det er på denne bakgrunn ikke klart hvordan provenyet det spørres om skal beregnes. Departementet har heller ikke et datagrunnlag som er egnet for slike beregninger.