Marit Knutsdatter Strand (Sp): Prosjektet Dokka Læringsverksted ønskes gjennomført etter den såkalte forsøksloven, som åpner for at for eksempel kommuner gjennom forsøk kan ta over oppgaver som vanligvis hører til fylkeskommunen. Her ønsker kommunen å sikre elevene i Land-regionen et nærskoletilbud med næringslivet tett påkobla den videregående opplæringen, med fleksible og alternative opplæringsløp.
Hvilken fordel ser statsråden i tett samarbeid med næringsliv og videregående opplæring, blant annet ved alternative opplæringsløp og nytenkning?
Begrunnelse
Søknad om forsøket ble sendt til Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) 7. mars, og i tilfellet med Nordre Lands prosjekt er også kunnskapsdepartementet (KD) med på å beslutte om det skal sette i gang forsøk.
Kuben videregående i Oslo jobber på en måte som likner mye på det Dokka Læringsverksted vil få til, blant annet med tverrfaglige prosjekter der også flere klassetrinn kan jobbe sammen.
Innlandet fylkesting har gjort vedtak om å vurdere alternative opplæringsløp for å innfri kompetansebehov i alle deler av fylket enten ved 0+4, 1+3, eller 2+2-løp.
Kunnskapsdepartementet har tidligere lyst ut midler til forsøk i tråd med tillitsreformen, der alternative måter å organisere opplæringsløp og eventuelle dispensasjoner fra Opplæringsloven kunne vært vurdert.
Flertallet i Stortinget påpekte i Innst. 442 (2022-2023) flere steder verdien av nye og alternative måter å tilby blant annet videregående opplæring på, for å sikre elever et fullverdig opplæringstilbud.
Kunnskapsministeren svarte i spørretimespørsmål til meg 12. februar:
"Stortinget har bestemt at det er den enkelte fylkeskommune som beslutter hvordan strukturen skal se ut i sitt fylke, men generelt vil jeg understreke at det innenfor dagens lovverk finnes et ganske stort handlingsrom for å lage fleksible modeller der det trengs."