Skriftlig spørsmål fra Liv Kari Eskeland (H) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1525 (2024-2025)
Innlevert: 07.03.2025
Sendt: 10.03.2025
Besvart: 17.03.2025 av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen

Liv Kari Eskeland (H)

Spørsmål

Liv Kari Eskeland (H): Hva skal til for at norsk jordbruk kan ta i bruk droner ved sprøyting i vanskelig tilgjengelige områder, slik at bruken av sprøytemidler kan optimaliseres og forbruket mulig reduseres?

Begrunnelse

I dag brukes åker- og tåkesprøyter ved sprøyting av plantevernmidler i norsk jordbruk. I Norge er bruk av droner ikke tillatt, med unntak av i forskning. Teknologien for sprøyting er i stadig utvikling, og leverandørene av droner har testet og fått godkjent bruk av droner i andre land. Det hevdes at det i en del tilfeller vil det være bedre å bruke droner. Det gjelder f.eks. i bratte områder med frukt, hvor det er betydelig vanskeligere å oppnå jevn spredning med tåkesprøyter.

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Svar

Nils Kristen Sandtrøen: Regelverket på plantevernmiddelområdet er en del av EØS-avtalen. Reglene for både godkjenning og bruk av plantevernmidler er gjennomført i forskrift om plantevernmidler. Hovedregelen innebærer et forbud mot spredning av plantevernmidler fra luftfartøy, inkludert droner. Regelverket åpner imidlertid for å tillate slik spredning hvis det gir klart færre ulemper for helse og miljø, sammenliknet med spredning fra bakken. Plantevernmiddelet som skal spres med drone, må være godkjent til denne bruken. Det finnes enkelte unntak for bruk til forskning og nødsituasjoner.
Mattilsynet har opplyst om at de hittil ikke har mottatt søknad om ordinær godkjenning av et plantevernmiddel til dronebruk.
Det finnes ulike droner og det er også ulike teknologier for spredning. Det er i dag kunnskapsmangler på flere områder når det gjelder bruk av droner til spredning av plantevernmidler, for eksempel knyttet til uønskede miljøeffekter, spredningsmønstre og effektivitet.
Det er også behov for utvikling av regelverket, kriterier, tekniske spesifikasjoner og standardisering for å kunne åpne for trygg bruk av droner.
Jeg har fått opplysninger om at bruk av droner til spredning av plantevernmidler kan bli et tema i møter i EUs arbeidsgruppe for bærekraftig bruk av plantevernmidler fremover. Mattilsynet følger arbeidet i EU tett og er også i dialog med blant annet Norsk institutt for bioøkonomi om kunnskapsbehov på området.
Vi ser at droneteknologien er i rask utvikling i jordbruket og det pågår nå flere prosjekter. Bruk av ny teknologi, herunder bruk av droner, kan spille en viktig rolle når det gjelder bl.a. presisjonssprøyting. Droner kan også være aktuelle å bruke i krevende terreng, slik som representanten Eskeland peker på. Ikke minst ut fra hensyn til helse, miljø og sikkerhet kan droner potensielt være nyttige i bratt terreng.
Avslutningsvis vil jeg minne om at regjeringen arbeider med en ny stortingsmelding om droner og ny luftmobilitet som også vil omtale bruk av droner til spredning av plantevernmidler.