Skriftlig spørsmål fra Kristoffer Robin Haug (MDG) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1511 (2024-2025)
Innlevert: 07.03.2025
Sendt: 07.03.2025
Besvart: 14.03.2025 av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen

Kristoffer Robin Haug (MDG)

Spørsmål

Kristoffer Robin Haug (MDG): Det er krig i Europa og verden blir mer usikker dag for dag.
MDG lurer dermed på hvordan regjeringen vil bruke Akershus sine unike muligheter for å øke matberedskapen for hele landet i en krevende tid?

Begrunnelse

Med krig i Europa, sabotasje på infrastruktur, uforutsigbar ledelse i det hvite hus og usikkerhet når det gjelder hvordan andre hendelser vil påvirke Norge, bør vi planlegge for hvordan vi sikrer et robust og godt samfunn. I tillegg påvirker også klimaendringene dyrkningsmuligheter, forsyningssikkerhet og infrastruktur mer og mer for hvert år, og det er stor usikkerhet for hvordan dette vil utvikle seg i årene som kommer.
På 1940-tallet og i andre krevende historiske perioder var det mer vanlig at mange i områdene rundt Oslo hadde kjøkkenhager eller at man kunne reise til slekt som drev gård, og slik spe på et magert kosthold. I dag har færre som bor i Akershus slike muligheter. I Akershus bor man tettere og befolkningen i Osloregionen har mangedoblet seg, noe som gjør oss mer sårbare. Dyrkingskunnskapen i befolkningen er sterkt svekket og overlatt til eksperter. I en normalsituasjon er dette kanskje rasjonelt, men dette bidrar til økt sårbarhet nå dersom det skulle bli en situasjon hvor matforsyning er mer usikker.
Det er veldig ulikt hva som finnes av skolehager, og de fleste i befolkningen har lite kunnskap om hvordan man kan dyrke egne grønnsaker. En generell styrking av norsk selvforsyning innen landbruket er viktigere enn noen gang, men det vil også være viktig å støtte opp om hagebruk, parseller, andelslag, urban dyrking og annet som i en gitt situasjon kan skaleres opp og kobles til frøbanker og utstyrsutlånsordninger. Det er viktig å opprettholde dyrkingskunnskapen i befolkningen, som kan supplere kostholdet vårt om det skulle bli behov. Det bør også vurderes hvordan mindre offentlige arealer kan tilgjengeliggjøres for dette.
Selv om det ikke er noen hovedsak, vil vi også minne om at slike dyrkingsprosjekter også vil ha en positiv funksjon for livskvalitet, folkehelse og støtte til annet biologisk mangfold.

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Svar

Nils Kristen Sandtrøen: Representanten Haug har viktige poenger i sitt spørsmål og sin begrunnelse: Matberedskapen er viktig for å sikre trygghet i en urolig tid.
Regjeringen har sikkerhet og beredskap som sin viktigste prioritering. Økt satsing på matsikkerhet er en naturlig del av dette. Det er avgjørende at befolkningen har tilgang til nok og trygg mat.
Regjeringen har satset tungt på norsk jordbruk, og vi vil utvikle norsk matproduksjon videre. I meld 11 St (2023-2024) Strategi for auka sjølforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket, ble det satt høye ambisjoner for økt selvforsyning. Gode inntektsmuligheter i jordbruket er en forutsetning for å opprettholde jordbruk i hele landet, øke selvforsyningen og beredskapen. Det er avgjørende at vi produserer varer som forbrukeren etterspør.
I meld. 9 St (2024-2025) Totalberedskapsmeldingen Forberedt på kriser og krig går det frem at styrking av forsyningssikkerheten, herunder matvaresikkerheten er en av regjeringens prioriteringer.
Det går frem at velfungerende handelssystemer og ivaretaking av produksjonsgrunnlaget er viktig for å sikre Norges matforsyning.
I meldingen står det også at:

«Dagens matvareforsyning utfordres i situasjoner hvor vi ikke kan opprettholde tilstrekkelig importtilgang av mengde og utvalg matvarer.»

Jeg er enig med representanten Haug i at det er verdifullt at flest mulig har god og praktisk kunnskap om matproduksjon. At både unge folk og voksne har kunnskap om planter og dyr, er verdifullt for samfunnet på mange områder, også i et beredskapsperspektiv. Kjøkkenhager, skolehager og markedshager kan spille en viss rolle i matforsyningen. For å bygge forståelse for matproduksjon er også det verdifullt. I det videre vil jeg derfor redegjøre for ulike initiativer som bygger opp under dette.
Den nasjonale strategien for urbant landbruk ble lagt fram i 2021, og i løpet av de siste fire årene har vi sett en økning i urbane landbruksprosjekter landet rundt. Flere kommuner har endret sine prioriteringer og praksis, og de gode eksemplene inspirerer til stadig nye prosjekter, enten det er parsellhager, andelslandbruk, skolehager, spiselige byrom eller andre dyrkingsprosjekter. Som en oppfølging av den nasjonale strategien har NIBIO laget en veileder for urbant landbruk i arealer som er åpne for allmenheten. De har også laget et landsdekkende grønnstrukturkart som gir detaljert informasjon om grønne arealer, og som kan brukes til å identifisere mulige dyrkingsarealer. Landbruksdirektoratet er i ferd med å utarbeide en veileder for urbant landbruk i kommunal arealplanlegging.
Organisasjoner som får støtte fra landbruks- og matdepartementet (f.eks. 4H, Norges Vel, Hageselskapet, Norsk landbruksrådgivning, Økologisk Norge) bidrar på ulike måter gjennom blant annet besøksgårder og kunnskapsformidling. Økologisk Norge har laget en veileder for skolehage og en veileder for andelslandbruk. I perioden 2020-2023 har Økologisk Norge bidratt til etablering av 40 skolehager gjennom prosjektet Dyrk framtida - flere skolehager i Norge, og er i gang med etableringen av 45 nye fram mot 2026. De har også bidratt til etablering av mer enn 120 andelslandbruk hvor rundt 10 000 personer er aktivt med.
Framveksten av Markedshager i Norge, og virksomheter som for eksempel Pådriv, MATTAK og U.REIST er også med på å styrke kompetansen og øke integreringen av dyrking i bolig- og stedsutviklingsprosjekter.
Regjeringen legger stor vekt på beredskap og har som mål å øke selvforsyningen av mat. I tillegg er det et stort engasjement for småskala matproduksjon som gir mange mulighetene til å delta og bygge kunnskap. Dette gjelder i Akershus, så vel som i resten av landet.