Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1495 (2024-2025) Innlevert: 06.03.2025 Sendt: 07.03.2025 Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren Besvart: 17.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre
Alfred Jens Bjørlo (V): I klimaavtalen mellom regjeringa og landbruket står det at regjeringa vil arbeide for å "endre matforbruket i den norske befolkningen slik at matforbruket i størst mulig grad blir i tråd med de nasjonale kostholdsrådene". Det betyr mellom anna ein viss reduksjon i forbruket av rødt kjøt og auka forbruk av frukt, grønt og korn. Vil statsråden ta initiativ til eit møte med dei store daglegvarekjedene og andre aktørar i matkjeden for å legge ein felles plan «frå jord til bord» for å endre matforbruket i tråd med kostholdsråda?
Jan Christian Vestre: Jeg har fått oversendt spørsmålet til representant Bjørlo fra Landbruks- og matministeren. Landbruks- og matministeren har ansvaret for klimaavtalen mellom regjeringen og landbruket, men jeg er ansvarlig for kostholdsområdet og vil derfor svare på dette spørsmålet. Jeg har allerede etablert et samarbeid med matvarebransjen, bl.a. dagligvarekjedene, gjennom Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Som en del av dette samarbeidet har jeg halvårlige møter med matvarebransjen. I disse møtene diskuterer vi tiltak for å øke etterlevelsen av alle kostholdsrådene, både det vi er anbefalt å spise mindre av og det vi er anbefalt å spise mer av, som f.eks. frukt og grønnsaker. Avtalen varer til og med 31. desember 2025, men jeg er blitt enig med bransjen om å forlenge avtalen med ett år.Arbeidet i intensjonsavtalen tar utgangspunkt i kostrådene. Disse er basert på sammenhengen mellom kosthold og helse, og har som formål å fremme god helse.Det er nylig oppnevnt et ekspertutvalg som skal utrede fremtidens matsystem, der folkehelse, klima, natur og landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk blir satt i sammenheng. Ekspertutvalget skal identifisere muligheter, utfordringer og dilemma, og komme med anbefalinger til tiltak. Utvalget skal legge til rette for involvering av relevante aktører fra ulike deler av matsystemet, f.eks. gjennom skriftlige innspill, debattmøter, seminarer mv. Utvalget skal levere en offentlig utredning innen 1. november 2026. Utvalgets arbeid skal danne grunnlaget for en stortingsmelding om fremtidens matsystemer.Jeg vurderer at det vil bli flere anledninger i dette arbeidet til at alle aktører i matkjeden kan komme med innspill og ha dialog om hvordan fremtidens matsystem skal se ut og hvordan vi kan få større oppslutning om kostrådene.