Skriftlig spørsmål fra Trine Fagervik (Sp) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1486 (2024-2025)
Innlevert: 06.03.2025
Sendt: 07.03.2025
Besvart: 14.03.2025 av forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland

Trine Fagervik (Sp)

Spørsmål

Trine Fagervik (Sp): Hurdalsplattformen slår fast at regjerningen vil legge til rette for at utdanningsinstitusjonen på Nesna kan bli et senter for desentralisert og distriktsrettet utdanning og forskning. Det er forventet at statsråden følger opp i sin styringsdialog med Nord Universitet.
Vil statsråden ta initiativ til et besøk til studiested Nesna for å bli kjent med studiestedet med de mest fornøyde studentene, videre høre om planene for det nasjonale senteret og følge opp Hurdalsplattformen i sin styringsdialog med Nord universitet?

Begrunnelse

«Landets mest fornøyde lærerstudenter befinner seg ved Nord universitet, studiested Nesna.» viser Studiebarometerets resultater. Det er ikke overraskende, men like fullt svært gledelig å se etter at Senterparti – AP gjenoppretta utdanningene ved studiested Nesna. Statsministeren sa i sin PK etter oppnevning av den nye Ap-regjeringa at Hurdalsplattformen ligger til grunn. Plattformen slår fast at regjerningen vil legge til rette for at utdanningsinstitusjonen på Nesna kan bli et senter for desentralisert og distriktsrettet utdanning og forskning. En slik etablering vil bidra til reetableringen av en fullverdig utdanningsinstitusjon på Nesna og styrke lærestedet for lokale, regionale og nasjonale mål om lik rett til utdanning.
Det er forventet at statsråden følger opp i sin styringsdialog med Nord Universitet. Opprettelse av studiesenter har bred støtte i befolkningen og både regionråd og Nordland fylkesting har i sine uttalelser bedt regjeringen prioritere en tildeling i revidert nasjonalbudsjett for opprettelsen av et slikt senter.
Det nasjonale senteret skal være et kompetansesenter og forskningsmiljø som skal utvikle og øke kunnskapen om desentralisert og distriktsretta utdanning og forskning som kan bidra til å opprettholde bosetting, verdiskaping og bolyst i hele landet.
Flere politiske styringsdokumenter og rapporter peker på desentraliserte studietilbud som viktige for sikring av kompetanse i distriktene. Distriktsnæringsutvalget ( NOU 2020:12), Demografiutvalget (2020:15) Generalistkommuneutvalget (2023:9). Dette fordi lokal kompetanseutvikling bidrar til å bevare bosetting, øke tilflytting og lokal verdiskaping. Oxford Research viser i sin rapport at tilgjengelige at utdanningstilbud er av grunnleggende betydning for utvikling av lokalt og regionalt næringsliv. Mangel på kompetanse beskrives som en betydelig barriere for utvikling i kommunene. Rapporten peker også på at det er for lite kunnskap om «gode grep og tiltak».
Det er i dag tverrpolitisk enighet om å sikre bosetting og vekst i alle deler av landet og et senter med et nasjonalt forsknings- og innovasjonsmiljø kan ivareta behov for kunnskap som kan bidra til å kvalitetssikre lokalt tilpassede utdanningsmodeller og vil være unikt i norsk sammenheng.

Sigrun Aasland (A)

Svar

Sigrun Aasland: Jeg er glad for at lærerstudentene på Nesna er fornøyde med sin opplæring, og synes også forsøket med en lærerutdanning for hele grunnskolen er spennende. Nesna er et godt eksempel på verdien av desentralisert profesjonsutdanning.
Regjeringen har fulgt opp punktet i Hurdalsplattformen om studiested Nesna. I 2022 besluttet regjeringen at Nord universitet skal tilby høyere utdanning på Nesna som studiested fra og med høsten 2022, og det ble bevilget 60 mill. kroner til formålet. Disse midlene inngikk fra 2023 i rammebevilgningen til Nord universitet (61,8 mill. kroner i 2023), som har startet et utviklingsprosjekt på Nesna. Målet med utviklingsprosjektet er å bidra til at Nesna blir et attraktivt studiested under Nord universitet. Det er Nord universitet som er prosjekteier og som har ansvar for å drive utviklingsprosjektet videre og opprettholde aktiviteten på Nesna, innenfor institusjonens faglige autonomi og økonomiske rammebetingelser. Departementet følger opp dette gjennom styringsdialogen med Nord universitet.
Jeg gjør også oppmerksom på at rammebevilgningen til universiteter og høyskoler de siste to årene er økt med totalt 320 mill. kroner til desentraliserte og fleksible utdanninger. Av disse midlene har Nord universitet blitt tildelt til sammen 30 mill. kroner, som skal bidra til å styrke fleksibel og desentralisert utdanning i regionen.
Regjeringen har også videreført en søknadsbasert ordning for studiesentre på minimum 50 mill. kroner, over budsjettet til Kommunal- og distriktsdepartementet. Målet med studiesenterordningen er at studietilbudene skal bli mer tilgjengelige for folk i hele landet som av ulike årsaker ikke kan følge ordinær undervisning. Tilbudene skal bidra til å oppfylle de lokale, regionale og nasjonale kompetansebehovene.
For øyeblikket har jeg ikke planlagt noen reise til Nesna, men det høres hyggelig ut og jeg har ambisjoner om å besøke våre gode universiteter og høyskoler i hele landet. Jeg har brukt mye av tiden siden jeg tiltrådte som statsråd på dette, og det kommer jeg til å fortsette med.