Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1485 (2024-2025)
Innlevert: 06.03.2025
Sendt: 07.03.2025
Besvart: 13.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Mener statsråden at en stadig svekkelse og nedbygging av helsetilbudet til den samiske befolkningen er forsvarlig?

Begrunnelse

På styremøtet i Finnmarkssykehuset HF tirsdag 25. februar ble det uttrykt bekymring for det som ble beskrevet som en stadig svekkelse og nedbygging av helsetilbudet til den samiske befolkningen.
Den samiske befolkningen i Norge har rett på likeverdige helsetjenester som ivaretar deres språklige og kulturelle behov. Norge er forpliktet gjennom en rekke lover og internasjonale konvensjoner til å tilby den samiske befolkningen likeverdige helsetjenester. Likeverdighetsprinsippet skal sikre samiske pasienter en differensiert og tilpasset helsetjeneste som ivaretar deres samiske språk og kultur. Dette er en forutsetning for god kvalitet på helsehjelpen som blir gitt, også for pasientsikkerheten.
Som påpekt i behandlingen av stortingsmeldingen om folkehelse og levekår i den samiske befolkningen i 2024, er det avgjørende for folkehelse og trygghet med tilgang til blant annet et trygt fødetilbud og til geriatriske tjenester i rimelig nærhet til bostedet. Slik det er i dag, preges folkehelsa av mangelen på likeverdige helsetjenester i Finnmark, og den preges av at sykehusstrukturen ikke er tilpasset befolkningens behov.
Helse Nord RHF er tildelt et særskilt ansvar på området og ledet for noen år siden arbeidet med strategidokumentet Spesialisthelsetjenester til den samiske befolkningen. I dokumentet pekes det på en rekke behov for forbedringer, endringer og videreutvikling, blant annet økt kvalitet og kompetanse i spesialisthelsetjenesten, og videre vurderinger av overordnet organisering av samiske spesialisthelsetjenester.
Også i NOU 2023: 8 Fellesskapets sykehus. Styring, finansiering, samhandling og ledelse pekes det av Magnussenutvalget på behov for videre arbeid med sikring av den samiske befolkningens rett til likeverdig helsetilbud, herunder utredning som inneholder et alternativ hvor Sámi klinihkka med alle funksjoner overføres organisatorisk til UNN HF.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Norge har gjennom folkeretten forpliktet seg til å tilby likeverdige helsetjenester til den samiske befolkningen, og å sørge for at det samiske perspektivet blir ivaretatt i helsepolitiske satsinger, nasjonale planer og strategier. Helse Nord RHF har fått et overordnet strategisk ansvar for å følge opp de nasjonale målene for helse som er knyttet til den samiske urbefolkningen.
Representanten viser til styremøtet i Finnmarksykehuset 25. februar. Jeg er gjort kjent med at dette styremøtet tok status for handlingsplan for spesialisthelsetjenster til den samiske befolkningen til orientering. Videre ba Styret administrerende direktør, i forbindelse med budsjettprosess 2026, å vurdere om det er behov for å søke ytterligere midler fra Helse Nord RHF for å kunne gjennomføre handlingsplanen innenfor planperioden. På styremøtet ble det slik jeg er kjent med ikke fattet vedtak om å redusere helsetilbudet til den samiske befolkningen. Jeg kan derfor ikke se at Helse Nord RHF eller Finnmarkssykehuset bidrar med en svekkelse og nedbygging av helsetilbudet til den samiske befolkningen slik representanten ber meg vurdere om er forsvarlig.
Jeg vil også minne om at regjeringen i Nasjonal helse- og samhandlingsplan har varslet om at vi vil gjennomføre en utredning for å vurdere behov for tiltak som sikrer at statens forpliktelser overfor den samiske befolkningen blir ivaretatt; rett til medbestemmelse, deltakelse og samarbeid om planlegging, utforming og styring av spesialisthelsetjenester. Det vil inngå i mandatet å ta stilling til om dagens organisering av Sámi klinihkka er hensiktsmessig og hvordan SÁNÁG/SANKS sine nasjonale funksjoner kan utvikles, samt å vurdere hvordan man kan rekruttere og sikre stabil tilgang til bemanning av personell med denne kompetansen i forvaltningsområdet for samiske språk, og ved SÁNÁG/SANKS og Sámi klinihkka. (Meld.St.9 Nasjonal helse og samhandlingsplan 2024-2027).