Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1474 (2024-2025)
Innlevert: 05.03.2025
Sendt: 06.03.2025
Besvart: 12.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Statsministeren har minnet om at EØS-avtalen er kjernen i Norges samarbeid med Europa, og at Norge selvsagt må følge de forpliktelsene vi har som part i avtalen. EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har hatt svært kritiske merknader til Helsedepartementets forslag til forskrift om forbud mot markedsføring av visse næringsmidler mv. Justisdepartementets lovavdeling har kommet med lignende kritikk.
Hvordan vil statsråden sørge for at Norge ikke fastsetter en forskrift som ESA mener kan være i strid med EØS-rettslige forpliktelser?

Begrunnelse

ESA har påpekt at det er en svakhet at departementet ikke har dokumentert at formålet med å beskytte barn mot uønsket reklame for usunn mat og drikke kan nås på mindre inngripende måter, mer konkret om det mulig å styrke den eksisterende selvreguleringsordningen Matbransjens faglige utvalg, slik regjeringen la opp til i Folkehelsemeldingen, men ikke har gjort.
ESA mener spesielt at aldersgrensen på 18 år er problematisk sett opp mot prinsippet om forholdsmessighet i EØS-avtalen. Lovavdelingen har også bemerket at den praktiske effekten av aldersgrensen kan føre til et de facto totalforbud mot markedsføring.
ESA har også pekt på at forskriftsutkastet inneholder mye rettslig usikkerhet, spesielt knyttet til definisjoner som "markedsføring rettet mot barn" og forbudet mot markedsføring "som oppfordrer voksne til å kjøpe produkt til barn" m.v. Videre har ESA understreket at forskriften kan utgjøre en restriksjon på fri varabevegelse innenfor EØS, og regjeringen er bedt om å klargjøre at forskriften ikke gjelder for tjenesteytere regulert av direktivet om audiovisuelle medietjenester og e-handelsdirektivet. ESA har også uttrykt bekymring for at regjeringen ikke i tilstrekkelig grad har vurdert forskriftens konsekvenser for samhandelen innenfor EØS, eller om mindre inngripende tiltak kan oppnå samme mål.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Å begrense markedsføring av usunn mat og drikke overfor barn, er noe både regjeringen og et flertall i Stortinget er opptatt av å gjøre noe med. Vi har derfor hatt et forslag til regelverk på høring. I høringen ble forskriften vurdert å kunne være et handelshindrende tiltak, som kan rettferdiggjøres innenfor rammene av EØS-retten. Det ble også vurdert om mindre inngripende tiltak kan oppnå samme mål.
Jeg er ikke enig med representanten i at ESA har hatt «svært kritiske merknader» til forslaget. ESA har i sin uttalelse etterlyst noen presiseringer og stilt spørsmål ved noen av vurderingene som departementet har gjort. Dette er helt vanlig prosedyre ved denne typen forslag. Departementet jobber nå med å følge opp innspillene. Det har også kommet andre innspill i høringsrunden som kan medføre behov for justeringer i forskriften. Jeg kan forsikre representanten om at den endelige forskriften vil holde seg godt innenfor EØS-rettens skranker.