Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1523 (2024-2025)
Innlevert: 05.03.2025
Sendt: 10.03.2025
Besvart: 19.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden gjøre for at Traumeavdelingen på Ullevål skal komme ut av bemanningskrisen de står i?

Begrunnelse

Traumeavdelingen på Ullevål mangler nesten halvparten av overlegene skriver NRK 5. mars 2025. Noen mener dette skyldes dårlig sykehusledelse, og problemet har vart over tid. Avdelingen har et nasjonalt ansvar ved store hendelser, og over tre millioner nordmenn sogner til denne avdelingen, så dette har store konsekvenser for vår beredskap.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Helse- og omsorgsdepartementet har via Helse Sør-Øst RHF fått opplyst at det over noe tid har pågått en prosess ved Oslo universitetssykehus HF for å sikre god drift av traume-funksjonen. Sykehuset har hatt utfordringer med å rekruttere og beholde spesialister med nødvendig kompetanse. Helse Sør-Øst RHF og Oslo universitetssykehus HF opplyser at beredskapen for større ulykker og alvorlige skader ivaretas av et stort antall helsepersonell med utdanning og erfaring innen traumatologi. Det er et eget vaktlag med traumeteamledere som er til stede på sykehuset hele døgnet, hele året, og som leder et team bestående av mange yrkesgrupper som tar imot pasienter. Departementet får opplyst at rekruttering og bemanning av denne funksjonen er stabil og velfungerende.
Videre får departementet opplyst at bakvaktene innen traumatologi tilkalles ved spesielt vanskelige problemstillinger. Det er denne ordningen som har vært omtalt i media og hvor det har vært utfordringer med å sikre stabil rekruttering for å fylle funksjonen ved sykdom og avgang. Oslo universitetssykehus HF opplyser at det per i dag er fem overleger som dekker denne vaktfunksjonen, mens det helst skal være ni. Det betyr at de som i dag går i denne bakvaktordningen må ta flere vakter.
Oslo universitetssykehus HF opplyser at de fleste av overlegene som inngår i bakvakts-ordningen i traumatologi har kombinerte stillinger med hovedarbeidsfelt innen andre kirurgiske spesialiteter, som gastrokirurgi og karkirurgi. Videre opplyser helseforetaket at de arbeider målrettet med løsninger som skal sikre bedre rekrutteringsgrunnlag og flere kvalifiserte kirurger inn i denne vaktordningen. Departementet er nylig orientert om at sykehuset de siste ukene har gjennomført endringer som i stor grad løser de grunnleggende utfordringene som har gjort det vanskelig å rekruttere til bakvaktsstillingene innen traumatologi. Dette medfører at antallet traumeoverleger i løpet av én til to måneder vil øke fra fem til syv. Dette antallet vil sikre en mer stabil beredskap. Endringene som nå er gjort gir et godt grunnlag for videre arbeid med å sikre nyrekruttering for ytterligere to stillinger. Oslo universitetssykehus HF vurderer at den akutte utfordringen nå er løst, men vil arbeide videre for å sikre at traumeberedskapen videreføres med samme kompetanse.
Forsvarets sanitet og Oslo universitetssykehus HF har nylig gått sammen for å skape et forsterket samarbeid om totalberedskapen i Norge. Forsvarets sanitet skal i første omgang bidra med åtte stillinger til traumemiljøet ved universitetssykehuset, og samarbeidet vil på sikt bidra til et mer bærekraftig og robust tjenestetilbud. Samarbeidet vil dessuten bidra til en nyttig gjensidig kompetanseoppbygging hos begge samarbeidspartene.
Jeg vil på vanlig måte følge opp utviklingen i saken, og har tiltro til at det jobbes med sikte på å finne gode og stabile løsninger. Traumefunksjonen ved Oslo universitetssykehus HF er av stor betydning både lokalt, regionalt og nasjonalt. Jeg forutsetter at Helse Sør-Øst RHF og Oslo universitetssykehus HF fortsatt sikrer at befolkningen opplever trygghet – og at sykehuset fortsatt skal være rustet til å håndtere alvorlige traumer og krisesituasjoner.