Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til energiministeren

Dokument nr. 15:1449 (2024-2025)
Innlevert: 03.03.2025
Sendt: 03.03.2025
Besvart: 07.03.2025 av energiminister Terje Aasland

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): I et intervju med Finansavisen 17. februar uttalte Kjell Roland at regnestykkene i rapporten “Virkninger av Norgespris” (Thema Consulting, 14. februar) er meningsløse etter 2026, fordi prisen skal justeres årlig.
Er statsråden enig i denne vurderingen?

Begrunnelse

Kjell Roland uttaler i et intervju med Finansavisen 17. februar:

«Regnestykkene er meningsløse etter 2026, fordi prisen skal justeres årlig. Dette gjør at rapporten ikke reflekterer hvordan Norgespris i praksis vil fungere.»

Rapporten det refereres til er “Virkninger av Norgespris” publisert 14. februar av Thema Consulting Group.
Samtidig skriver Energidepartementet under «Spørsmål og svar om Norgespris» på regjeringens nettsider:

«Hvordan kom dere fram til at prisen skal være akkurat 40 øre?
Nivået på 40 øre per kilowattime for Norgespris er blant annet vurdert på bakgrunn av de historiske og konsumprisindeksjusterte prisene fra 2010 til midten av 2021, det vil si det gjennomsnittlige prisnivået i årene før energikrisen, samt forventninger til prisene den nærmeste tiden fremover.»

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen er opptatt av husholdningenes trygghet og forutsigbarhet i møte med strømregningen i en tid med store svingninger i strømprisene. Derfor etablerte vi raskt strømstønadsordningen, og nå varsler vi «Norgespris».
Nivået på 40 øre/kWh for Norgespris er blant annet vurdert på bakgrunn av de historiske og konsumprisindeksjusterte prisene fra 2010 til midten av 2021, det vil si det gjennomsnittlige prisnivået i årene før energikrisen, samt forventninger til prisene den nærmeste tiden fremover.
Som det fremkom av pressekonferansen 31. januar, vil regjeringen komme tilbake med nærmere detaljer om innretningen av Norgespris. Dette innebærer blant annet at regjeringen på vanlig måte vil utarbeide et lovforslag og gjennomføre offentlig høring av forslaget, med sikte på å fremme budsjettforslag for Stortinget i løpet av våren. Regjeringen tar sikte på å fremme lovforslag for Stortinget som kan behandles før sommeren og at ordningen kan tre i kraft fra 1. oktober 2025. Opplegg for justering av Norgespris fremover vil være en del av dette arbeidet.
Beregninger og analyser av ordningen må reflektere hvordan den skal fungere i praksis. Analyser som baserer seg på usikre forutsetninger om innretningen på ordningen, vil naturligvis ha begrensninger når det gjelder å gi et presist bilde av utviklingen over tid.