Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1434 (2024-2025)
Innlevert: 28.02.2025
Sendt: 03.03.2025
Besvart: 11.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): HSØs TSB-anbudsprosess skapte stor usikkerhet for rusinstitusjoner før det ble satt på vent og trukket. Etter tapet mot Blå Kors ankes ikke saken, og prosessen skal granskes – men uten innspill fra avtalepartene. Undertegnede er kjent med interne varsler om prosessen i HSØ.
Hvorfor mener statsråden det er riktig at brukernes innspill ikke skal inkluderes i granskningen, og vil de interne varslene i HSØ bli en del av gjennomgangen?

Begrunnelse

Det er blitt klart at Helse Sør-Øst ikke anker tapet i retten mot Blå Kors, og at resultatet fra fjorårets anbudsprosess dermed vil stå seg. Det betyr over 100 færre plasser, og blant annet at Arken, det eneste tilbudet i HSØ for sårbare kvinner, antagelig vil bli nedlagt.
Til rusfeltet.no sier HSØ at de vil ha et innspillsmøte for å diskutere den kaotiske prosessen, og at PwC skal granske den. Likevel skal ikke innspill fra avtalepartene inngå i granskningen. I en anbudsprosess kan avtalepartene etter undertegnedes syn anses som brukerne av prosessen. Det er noe veldig unorsk over å gjennomføre en granskning av en så spesiell prosess som dette har vært uten at brukerne skal få komme til uttrykk for sitt syn som del av granskingen.
I tillegg er undertegnede blitt kjent med at det er kommet inn flere varsler på prosessen. Det er uklart om disse varslene vil bli en del av granskningen eller håndteres på annen måte.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen har nylig lagt frem en ambisiøs forebyggings- og behandlingsreform som handler om at alle som trenger det skal få helsehjelp av høy kvalitet og så lenge som nødvendig. Vi skal sørge for at alle som trenger rusbehandling får det. Da må vi sørge for tilstrekkelig antall døgnplasser og at det er tilgjengelighet og kvalitet i behandlingen – enten det er døgnplasser, poliklinikk eller brukerstyrte plasser. Det viktigste er at behandlingen hjelper, at ventetiden fortsetter å være historisk lav, og at folk får oppfølging også etter døgnbehandling.
Både pasienter, pårørende og ansatte fortjener forutsigbarhet, og jeg har forståelse for at usikkerheten som anskaffelsesprosessen i Helse Sør-Øst medfører er belastende. Jeg er derfor glad for at Helse Sør-Øst RHF har besluttet at alle aktører som i dag har avtale vil kunne drive videre som tidligere i 2025. Det er en viktig avklaring i påvente av den nye tilleggsanskaffelsen.
Helse- og omsorgsdepartementet har på bakgrunn av spørsmålet bedt Helse Sør-Øst RHF om en orientering om den aktuelle saken. Helse Sør-Øst RHF opplyser at de i etterkant av anskaffelsesprosesser for kjøp av eksterne helsetjenester, gjennomfører evaluering av prosessen for læring til fremtidige prosesser. Normalt gjennomføres disse evalueringene av interne ressurser. For den aktuelle anskaffelsen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) er det besluttet at evalueringen skal gjennomføres av eksterne ressurser, og det er PwC som gjennomfører denne evalueringen.
I mandatet for evalueringen opplyser Helse Sør-Øst RHF at følgende formål er beskrevet:
Helse Sør-Øst RHF har som mål å ha en kontinuerlig forbedring av virksomheten. I henhold til prosesshåndbok for anskaffelse av eksterne helsetjenester skal det gjennomføres en evaluering etter at avtaler er signert. Formålet med evaluering av anskaffelsen er å få fram læringspunkter og trekke på erfaringer som kan bidra til forbedringer i måten vi organiserer og gjennomfører kommende anskaffelsesprosesser.
Det er derfor et mål at evalueringen gjennomføres i tide til at dens anbefalinger kan tas hensyn til i det videre arbeidet med fornyet TSB-anskaffelse som kombinerer det som gjenstår fra forrige anskaffelse samt nytt oppdrag.
Helse Sør-Øst RHF viser til mandatet og påpeker at det ikke er en gransking som nå foretas, men en evaluering for læring, organisering og gjennomføring av kommende anskaffelser. Hovedfokus er evaluering av interne arbeidsprosesser.
Helse Sør-Øst RHF opplyser videre at dagens avtaleparter eller tilbydere har tatt kontakt vedrørende mulighet for å kunne gi innspill i evalueringen. På bakgrunn av dette har PwC gjennomført et fellesmøte med tilbyderne i anskaffelsen, mandag 3. mars 2025. Tilbyderne er i tillegg til dette møtet gitt anledning til å komme med ytterligere skriftlige innspill til evalueringen. Innspillene vil inngå som en naturlig del av de vurderinger som PwC vil gjøre.
Det blir også opplyst at Brukerutvalget i Helse Sør-Øst er orientert om evalueringen som gjennomføres.
Avslutningsvis vil jeg nevne at Helse Sør-Øst RHF har informert om at de har egne rutiner for håndtering av varsler, og de inngår derfor ikke som en del av den evalueringen som PwC gjennomfører.