Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1424 (2024-2025)
Innlevert: 28.02.2025
Sendt: 28.02.2025
Besvart: 07.03.2025 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Når vil statsråden ta stilling til verneforslaget for Mosvatnet i Stavanger kommune, og vil han sikre at området blir vernet som naturreservat etter naturmangfoldloven?

Begrunnelse

Stavanger kommune har lenge arbeidet for å verne området rundt Mosvatnet som naturreservat i henhold til naturmangfoldloven § 37. Forslag til verneforskrift og verneavgrensning var på høring våren 2024, og den 29. august sendte Statsforvalteren i Rogaland sin anbefaling om vern til Miljødirektoratet.
Mosvatnet er et unikt naturområde midt i Stavanger, ofte omtalt som byens eget "Amazonas". Området har en svært rik biodiversitet, med 164 registrerte fuglearter, hvorav 64 står på rødlista. Et naturreservat vil gi nødvendig vern for å sikre fuglelivet, bevare den økologiske balansen og legge til rette for tiltak mot fremmede arter som truer den opprinnelige vegetasjonen. Samtidig vil vernet ikke begrense dagens bruk av området til rekreasjon, men snarere sikre at kommende generasjoner kan nyte denne naturperlen.
Til tross for Mosvatnets betydning for naturmangfoldet, har området tidligere vært utsatt for inngrep, blant annet gjennom fjerning av trær og sprengning av historiske kulturminner. For å styrke naturverdiene og bedre forholdene for fuglelivet, bør det også sikres finansiering til oppgradering av renseparken og etablering av en ny fugleøy. Disse tiltakene vil være avgjørende for å bedre hekkesuksessen og vannkvaliteten i reservatet.
Samtidig har det vært politiske beslutninger som har påvirket områdene rundt Mosvatnet. Like før valget i 2023 ble et grøntområde i Bokkaskogen asfaltert, og det ble igangsatt planlegging av en tivolilignende familiepark i Texaslunden, noe som møtte sterk motstand fra Naturvernforbundet. Etter valget i 2023 ble prosjektet i Texaslunden stanset av det nye politiske flertallet.
Vernet av Mosvatnet naturreservat er nå i sluttfasen, og det er viktig at området får den nødvendige beskyttelsen som området fortjener.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Jeg er glad for at mange er opptatt av naturen vår og vil bevare områder de bryr seg om. Vi har vernet mye natur i Norge, men det er noen mangler i vernet. Derfor har Klima- og miljødepartementet iverksatt et arbeid med å bevare viktige naturområder for naturmangfold i lavlandet, såkalt «supplerende» vern.
Områdene som vurderes og utredes for supplerende vern, skal bidra til å dekke manglene i eksisterende verneområder slik at vi når de nasjonale målene om å ta vare på et representativt utvalg av norsk natur for framtidige generasjoner og om å ta vare på truet natur. Områdene som blir foreslått vernet skal også bidra til å danne økologiske nettverk og gjøre norsk natur mer robust mot klimaendringer.
Det konkrete arbeidet med å utrede og foreslå områder for supplerende vern pågår, og første pulje med forslag til nye verneområder ligger nå til behandling i Miljødirektoratet. De er ventet å bli oversendt til Klima- og miljødepartementet i løpet av våren 2025. Forslag om vern av Mosvatnet i Stavanger kommune er ett av disse områdene som nå ligger til behandling i Miljødirektoratet.
Hvis Miljødirektoratet finner at det er grunnlag for vern vil forslaget bli oversendt til Klima- og miljødepartementet for sluttbehandling. Det vil da bli ta stilling til om området skal vernes, om det eventuelt skal bli vernet som naturreservat eller annen type verneområde, og endelige grenser for et slikt verneområde vil eventuelt bli fastsatt. I sluttbehandlingen av vernesaker blir ulike innspill og hensyn sett opp mot hverandre. Vedtak fattes av Kongen i statsråd.
Avslutningsvis vil jeg påpeke at det i spørsmålet er omtalt ulike tiltak som er gjennomført eller har vært foreslått rundt Mosvatnet, knyttet bl.a. til asfaltering av arealer, planer om byggetiltak mv. under ulike politiske flertall. Jeg deler ikke spørsmålsstillers oppfatning av de faktiske forholdene her.