Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1416 (2024-2025)
Innlevert: 27.02.2025
Sendt: 27.02.2025
Besvart: 07.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Barneombudet har gjennomgått statistikk over tilsyn i avlastningsinstitusjoner og barneboliger fra 2017 til 2024. Dette er oversendt statsråden i et brev 14. februar.
Vil statsråden, i lys av funnene om at kun 1 prosent av avlastningsinstitusjoner og barneboliger får tilsyn årlig, og at bare 10 prosent har hatt tilsyn i løpet av de siste syv årene, sørge for en styrking av tilsynsordningen og innføre krav om hyppigere tilsyn, slik det er for barnevernsinstitusjoner, for å sikre barns rettssikkerhet og forsvarlig omsorg?

Begrunnelse

Tilsyn er en grunnleggende sikkerhetsmekanisme for å sikre at barn i avlastningsinstitusjoner og barneboliger får den beskyttelsen, omsorgen og habiliteringen de har krav på. Barneombudet har gjennomgått statistikk over tilsyn i slike boliger fra 2017 til 2024, og funnene viser alvorlige mangler i den nasjonale kontrollen. Kun 1 prosent av boligene får tilsyn årlig, og totalt har bare 10 prosent hatt tilsyn i hele perioden.
Dette er alvorlige funn, særlig fordi barna i disse institusjonene ofte er i en sårbar situasjon og mange ikke selv kan gi uttrykk for sine livsforhold eller behov. Ifølge Barneombudet er tilsyn den viktigste sikkerhetsmekanismen for å sikre at barn får trygg og god oppfølging, og at deres grunnleggende behov for beskyttelse, omsorg og habilitering ivaretas.
Barneombudet påpeker også at mangelen på nasjonal kontroll trolig ikke er i tråd med FNs barnekonvensjon artikkel 25, som gir barn i institusjoner rett til regelmessig vurdering av deres omsorg og behandling. FNs retningslinjer for alternativ omsorg anbefaler minimum en vurdering hver tredje måned. Til sammenligning har barnevernsinstitusjoner et lovfestet krav om 2–4 tilsyn årlig, mens det for avlastningsinstitusjoner og barneboliger ikke finnes et tilsvarende krav.
I sitt svar på Dokument nr. 15:325 (2024–2025) uttalte statsråden at Helsetilsynet gjennomgår rettssikkerheten for personer med psykisk utviklingshemming, og at han vil gi beskjed til Helsedirektoratet om å rydde opp dersom gjennomgangen avdekker behov for tydeligere regler. Barneombudets funn viser at det også er store mangler i tilsynet med avlastningsinstitusjoner og barneboliger, noe som reiser alvorlige spørsmål om hvorvidt dagens ordning faktisk sikrer barna den beskyttelsen de trenger.
Barneombudet har tidligere tatt opp saken og ber departementet handle raskt. På bakgrunn av dette bør statsråden sikre at den pågående gjennomgangen av rettssikkerheten også omfatter tilsynsordningen for avlastningsinstitusjoner og barneboliger. Dersom det avdekkes svikt, må det umiddelbart følges opp med tydeligere krav til tilsyn, slik at barna ikke blir utsatt for uakseptable omsorgsforhold.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Barn i barne- og avlastningsboliger skal få trygge og gode tjenester. Statens helsetilsyn gjennomførte derfor et landsdekkende tilsyn i 2022-2023 for barne- og avlastningsboliger. Det var da lenge siden det var gjennomført et landsdekkende tilsyn innen området. I oppsummering kom Statens helsetilsyn med flere anbefalinger, som er til vurdering i departementet, og hvor det har vært dialog mellom Statens helsetilsyn og Helsedirektoratet om oppfølging.
I sin rapport ga Statens helsetilsyn ingen føringer for hvordan økt kontroll med barne- og avlastningsboliger bør ivaretas. Målet må være at tiltak som iverksettes har en faktisk effekt på kvalitet og trygg og god oppfølging. Statlig tilsyn kan være ett av flere mulige virkemidler. Når det gjelder tilsynsordningen vil departementet ha dialog med Barneombudet og diskutere deres funn med Statens helsetilsyn i forbindelse med tildelingsbrevet for 2026. Tilsynet skal i utgangspunktet være faglig uavhengig, og tilsyn skal tilpasses sakens alvorlighet.
Det er viktig å følge opp alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Jeg vil derfor i løpet av kort tid legge fram en lovproposisjon til Stortinget, som følger opp Varselutvalgets rapport og innebærer en omlegging fra dagens varselordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten, til en ny meldeordning. Målet er å kunne få en bedre oversikt over, og raskere kunne agere ved slike alvorlige hendelser.
Det er også viktig for regjeringen å legge til rette for mer tverrfaglig tilsyn. Statens helsetilsyn har derfor i tildelingsbrevet for 2025 fått i oppdrag om å arbeide for mer samordnet og tverrsektorielt tilsyn med lovpålagte oppgaver rettet mot barn som er mottaker av tjenester fra barnevernet og har eller hatt behov for tjenester fra andre sektorer.