Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til finansministeren

Dokument nr. 15:1396 (2024-2025)
Innlevert: 26.02.2025
Sendt: 26.02.2025
Besvart: 04.03.2025 av finansminister Jens Stoltenberg

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Vil finansministeren legge fram for Stortinget omfanget av sine foredragshonorar etter at han gikk av som Natos generalsekretær?

Begrunnelse

Etter at han gikk av som generalsekretær i Nato har finansministeren holdt en rekke honorerte foredrag, blant annet for (listen er ikke utfyllende):
* Den internasjonale banken UBS.
* Konsulentselskapet Deloitte.
* Bank of America.
* Bank Santander.
* Industriimperiet Wallenberg.

Flere av disse oppdragsgiverne møter statsråden nå på i sin nye rolle som finansminister. Det er derfor i offentlighetens interesse å få vite størrelsen på honorarerene finansministeren har mottatt for disse foredragene, for å bedre kunne bedømme statsrådens habilitet i omgang med selskaper som for eksempel Deloitte og Bank Santander.
Dersom dette av ulike grunner ikke er mulig for finansministeren, ønskes en forklaring på hvorfor denne informasjonen ikke kan oppgis til det norske Stortinget. Jeg vil minne om at det har vært en rekke tildels heftige debatter i Norge om statsråders tidligere kundelister, for eksempel når de kommer fra PR- og påvirkningsbransjen. Å få i det minste en omtrentlig størrelse på de ulike honorarene vil kunne gi offentligheten et riktigere inntrykk av de økonomiske bindingene mellom finansministeren og flere private finansinstitusjoner.

Jens Stoltenberg (A)

Svar

Jens Stoltenberg: Som representanten peker på, har jeg lagt frem for mediene oversikten over de foredragene jeg holdt mellom min avgang som generalsekretær i Nato og tiltredelsen som finansminister. Det er ulike oppdrag, både betalte og ubetalte. Alle oppdrag ble gjennomført før jeg ble statsråd, og alle fremtidige avtaler er avlyst. Slik jeg vurderer det, er størrelsene på honorarene ikke relevant for mine oppgaver som finansminister.
Hvis det likevel skulle oppstå spørsmål om habilitet, vil jeg vurdere og avgjøre dette konkret i den enkelte sak. Hvis jeg er i tvil, vil jeg be embetsverket om bistand til å gjøre en habilitetsvurdering. I særlige tilfeller kan embetsverket også be Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet om bistand. Hvis jeg er inhabil i en sak innenfor eget ansvarsområde, vil det bli oppnevnt settestatsråd.
Honorarene jeg har mottatt blir innberettet i tråd med gjeldende skatteregler.