Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1393 (2024-2025)
Innlevert: 25.02.2025
Sendt: 26.02.2025
Besvart: 13.03.2025 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hvordan følger statsråden opp denne anbefalingen fra Eldring-utvalget på sitt felt, og hva gjøres konkret fra departementets side for å følge opp EUs arbeid med ny handlingsplan for den sosiale søylen?

Begrunnelse

Europakommisjonen jobber med en ny handlingsplan for gjennomføringen av den sosiale søylen i 2025. Norge er ikke omfattet av prinsippene i EUs sosiale søyle, og mange av virkemidlene på dette feltet er ikke del av EØS. Det må likevel forventes at det som del av planen vil komme initiativer som er EØS-relevante.
En av de tydeligste anbefalingene fra Eldring-utvalget var at vi må komme tidligere på og utforme nasjonale standpunkter på et tidligere tidspunkt. Dette er også relevant for områder som delvis faller utenfor EØS, som den sosiale søylen.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Det kommer fram av begrunnelsen at anbefalingen fra Elding-utvalget det vises til gjelder å komme tidligere på, og utforme nasjonale standpunkter på et tidligere tidspunkt.
EØS-avtalen er grunnmuren i vårt samarbeid med Europa. Regjeringen arbeider aktivt for å fremme norske interesser vis-a-vis EU i et omskiftelig internasjonalt bilde. Dette innebærer også å komme i tidlig inngripen med de forslag som kommer fra EU, og utarbeide og formidle norske synspunkt. En aktiv EØS-politikk er et kontinuerlig og langsiktig arbeid.
Å bygge og vedlikeholde nettverk på alle nivåer, er en viktig forutsetning for innhenting av informasjon og å fremme norske synspunkter. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har en bred involvering gjennom deltakelse på en rekke arenaer for politisk ledelse eller departementets embetsverk, alt fra ministermøter til policy-grupper og ekspertkomiteer. Vår tilstedeværelse i Brussel på EU-delegasjonen og med nasjonale eksperter som jobber i Europakommisjonen bidrar til bred tilstedeværelse og mange møtepunkter.
Jeg vil i denne sammenhengen også vise til vårt gode nordiske samarbeid, der vi har mange sammenfallende synspunkter med våre tre nordiske EU-land og Island i EØS-samarbeidet når det gjelder EUs sosiale dimensjon og viktigheten av å beskytte vår nordiske arbeidslivsmodell. Det nordiske samarbeidet gir oss et godt inngrep med hva som er på EUs dagsorden, og vi har et nært samarbeid med det kommende danske formannskapet til EU, andre halvår 2025.
Gjennom det kontinuerlige EØS-arbeidet er Europakommisjonen godt kjent med norske synspunkter. I brev til Europakommisjonens vise-president Mînzatu i anledning hennes utnevnelse, understreket jeg hvor viktig det er med en sterk sosial dimensjon for et velfungerende indre marked, der alle arbeidstakere ivaretas med gode og rettferdige arbeidsforhold. Jeg har vist til viktigheten av trepartssamarbeidet i den norske arbeidslivsmodellen, og at framtidige initiativer for å styrke et sterkt sosialt Europa må bygge på nærhetsprinsippet og respektere de nasjonale arbeidslivsmodellene.
Dette er en tydelig retning for hvor regjeringen ønsker at EU skal bygge videre på sin sosiale modell. I Kommisjonens arbeidsprogram for 2025, som ble publisert 11. februar, legges det blant annet opp til at en ny handlingsplan for den sosiale søyle samt et veikart for kvalitetsjobber skal presenteres i fjerde kvartal 2025. Enkelthetene i disse initiativene vil i de kommende månedene bli diskutert og konkretisert. Jeg vil ha tett kontakt med mine kollegaer i Norden og Europa om dette i tiden som kommer, og arbeide for at norske interesser blir hørt.