Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1387 (2024-2025)
Innlevert: 25.02.2025
Sendt: 25.02.2025
Besvart: 04.03.2025 av forsvarsminister Tore Onshuus Sandvik

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Har regjeringen fortsatt ambisjoner om at de kommende standardiserte fartøyene til Marinen og Kystvakten skal anskaffes med tydelige krav til bruk av grønne teknologier og bidra til oppnåelse av de nasjonale målsettingene for klima og miljø på kort og lang sikt, og hvordan vil regjeringen i så fall jobbe for å sikre at ambisjonsnivået opprettholdes gjennom hele anskaffelsen, gir lavere direkte utslipp fra fartøyene og overføringsverdi til omstilling av sivil maritim sektor?

Begrunnelse

I Langtidsplan for forsvarssektoren 2025–2036 (LTP) står det at det skal bygges 10 større havgående og 18 mindre kystnære standardiserte fartøy, og at disse skal bygges med sivile standarder som utvikles i samarbeid med norsk industri. På spørsmål 13 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 7.10.2024 Publisert: 15.10.2024 svarer Forsvarsdepartementet at forsvarssektoren med en ny standardisert fartøysklasse har en uttalt målsetting om å bidra til de nasjonale målsettingene for klima og miljø, og de jobber nå med å vurdere mulighetene for utslippsreduserende teknologier i fartøyene.
Fartøyene har en forventet levetid på rundt 40 år, og valg av teknologier vil sende viktige signaler om Forsvaret og regjeringens tro på klimaomstillingen. Et Sjøforsvar som etterspør og tar i bruk utslippsreduserende teknologier og fornybare drivstoff vil trygge omstillingen i sivil sektor, og 28 standardiserte fartøy som bygges med sivile standarder vil være et skaleringsprosjekt som presser frem standardiseringer og reduserer investeringsrisikoen i nye teknologier og tilhørende infrastruktur. Videre kan sambruk av infrastruktur og teknologi øke etterspørselen og redusere kostnader per produsert enhet og aktør, ved at investeringskostnadene spres på flere.
Standardfartøy vil også bidra til at havner langs hele norskekysten får etterspørsel og avtak på eksisterende og planlagte land- og ladestrømsannlegg og fyllestasjoner for fornybare drivstoff. Dette vil videre skape forutsigbarhet for sivile fartøy som kan bruke samme infrastruktur, som offshore servicefartøy, fiske- og havbruksfartøy, godsskip og passasjerskip.

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 25. februar 2025 med spørsmål fra stortings-representant Ola Elvestuen om regjeringen fortsatt har ambisjoner om at de kommende standardiserte fartøyene til Marinen og Kystvakten skal anskaffes med tydelige krav til bruk av grønne teknologier og bidra til oppnåelse av de nasjonale målsettingene for klima og miljø på kort og lang sikt.
Regjeringen har fortsatt ambisjoner om at vi med en ny standardisert fartøyklasse har en uttalt målsetning om å bidra til de nasjonale målsetningene for klima og miljø. Vi vil tilstrebe bruk av alternativer til fossilt drivstoff (diesel) der det er mulig, og forenlig med Forsvarets bruk. Utover bruk av alternativt drivstoff vil også andre måter å bidra til målsetningene for klima og miljø vurderes gjennom blant annet design og bærekraftige løsninger i prosjektet.
Prosjekt standardiserte fartøy er i en tidlig fase, og den kommende forprosjektfasen med design og planlegging vil materialisere konkrete løsninger. Dette gjelder både fartøysdesign, løsninger, produktvalg og hvordan prosjektet skal gjennomføres. Gjennom dette arbeidet vil en naturlig konsekvens være å vurdere om det skal investeres i infrastruktur til drivstoff.
Sjøforsvarets fartøy har imidlertid ikke en fast driftsprofil eller oppdrag, og Forsvaret har store krav til utholdenhet og redundans. Alternativer til diesel er per nå svært plasskrevende. Sjøforsvaret kan og vil ikke bytte ut våpen eller sensorer, som det er behov for i en krig med bærekraftig drivstoff, dersom dette materialiserer seg som en konflikt i prosjektet. Disse faktorene er en del av utfordringen i forbindelse med en overgang til et mer miljøvennlig drivstoff, og hvorvidt en overgang kan gjøres ved innføringen av fartøyene eller senere i levetiden, er et av forholdene som må vurderes videre.