Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1366 (2024-2025)
Innlevert: 23.02.2025
Sendt: 24.02.2025
Besvart: 28.02.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Jeg vil gjerne gratulere den nye statsråden med jobben og ønske henne lykke til. Jeg viser til de lange saksbehandlingstidene og anledningen for prioritet i.f.m. søknad om fornyelse av oppholdstillatelse, også om man er i Norge på familiegjenforening.
Er arbeidsforhold (f.eks. at man eier/driver et selskap i utlandet) mulig grunn for prioritering, får alle som ber om prioritering svar på om søknaden prioriteres, hvor lang tid tar det evt. før man får et slikt svar, og hva er selve behandlingstiden dersom saken prioriteres?

Begrunnelse

Flere av de som flytter til Norge i dag er globale og ressurssterke individer med jobber eller bedriftseierskap som krever møter og arbeid på tvers av landegrenser, og som gjennom slikt arbeid både bidrar til skatteinntekter, verdiskapning og å gjøre Norge til et mer attraktivt sted for internasjonale forretninger. Slike individer kan ofte ikke bli ventende innenfor landets grenser når ventetiden på enkle fornyelser på eksisterende oppholdstillatelser har gått opp mot og over seks måneder. De vil da av hensyn til sitt verdiskapende arbeid som borgere i en global forretningsverden heller forlate landet og risikere lang venting til de kan returnere igjen inntil søknader er ferdigbehandlet, enn å opphøre med sitt arbeid. Dette finnes det dessverre flere eksempler på i dag, og er etter min mening et tap for Norge.
Det er viktig å få ned saksbehandlingstider som gjelder folk med verdiskapende og skattegivende arbeid, spesielt når arbeidsforholdet eller bedriftseierskapet krever reising til utlandet. Det er med dagens lange saksbehandlingstider særs viktig at prioriteringsordningen fungerer, treffer riktige folk, og at det er mulig for søkere å forholde seg til den ved at de eksempelvis får tilbakemeldinger og det innen rimelig tid.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Aller først vil jeg takke representanten for hyggelig gratulasjon.
Til det representanten spør om, viser jeg til mitt svar av 16. februar på spørsmål nr. 1171 vedrørende midlertidig opphold og søknad om fornyelser, og til tidligere justis- og beredskapsministers svar nr. 472 om det pågående arbeidet for å få ned saksbehandlingstiden i utlendingsforvaltningen.
Som et utgangspunkt prioriterer Utlendingsdirektoratet (UDI) kun saker der det er dokumentert livstruende sykdom eller dødsfall i nærmeste familie. UDI håndterer henvendelser om prioritering løpende og svarer på disse så raskt de kan. Dersom UDI vurderer det slik at søknaden ikke kan prioriteres, sender UDI brev til søkeren om det.
Selv om det er slik at UDI vurderer at en søknad bør prioriteres, kan saksbehandlingen likevel bli lenger enn ønskelig, sett fra søkerens side. Ventetiden vil være avhengig av opplysningene i saken og hvilke vurderinger som skal tas. I det tilfellet søknaden er prioritert, men UDI trenger ytterligere opplysninger for å kunne behandle saken, vil søkeren raskt få beskjed om hvilke opplysninger UDI trenger.
De fleste søknader om fornyelse av oppholdstillatelse for å arbeide blir behandlet av politiet. Hvis politiet ikke kan behandle søknaden, sender de den videre til UDI.
Ventetiden for behandling av en faglært fornyelse der det ikke er behov for ytterligere undersøkelser er for tiden opp mot 60 dager. UDI jobber for å redusere denne ventetiden.
UDI viser til at ventetiden for tiden er lang bl.a. som følge at de har mottatt et stort antall søknader, og at det særlig er utfordringer med kontroll av utdanningsdokumenter i søknader som gjelder arbeid på yrkesfaglig nivå.
Utlendingsforvaltningen har vært under betydelig press over tid, og dette har ført til lengre saksbehandlingstid enn det som er ønskelig i en del saker. Jeg har tillit til at UDI jobber for å finne de beste tiltakene for mest mulig effektiv saksbehandling samlet sett, innenfor de rammene som er gitt av Stortinget og departementet. Departementet vil fortsette å følge opp saksbehandlingstider i styringsdialogen med UDI.