Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1365 (2024-2025)
Innlevert: 23.02.2025
Sendt: 24.02.2025
Besvart: 05.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Vil statsråden sørge for at døgnenhetene ved Distriktspsykiatriske senter i Troms opprettholdes der de er lokalisert i dag?

Begrunnelse

Helse Nord og Universitetssykehuset har bestemt at døgnenhetene ved Psykiatriske senter i Silsand, Storsteinnes og Storslett skal legges ned. De vil heller bruke omstillingsmidler, og etter hvert overlate ansvaret til kommunene for videre drift av disse.
Det vi vet er at døgnenhetene er et svært godt tilbud til en pasientgruppe som ofte ikke er i stand til å stå på barrikadene på egne vegne og kjemper for tilbudene de har behov for. Det er ikke noe som tyder på at pasientgruppen med psykiske lidelser blir mindre, og det vi vet er at stadig flere unge har slike lidelser.
Riksrevisjon sin rapport om rus og psykiatri ble lagt fram 8. februar. Rapporten underbygger hvor viktig behandlingen til denne sårbare gruppen er. Riksrevisjon gir den sterkeste kritikk som det er mulig å gi om den mangelfulle behandlingen denne gruppen får i dag.
Det som planlegges, er at tilbudet skal styrkes i Alta og Tromsø på bekostning av distriktene. Det er vanskelig å se for seg at dette kan være samfunnsøkonomisk riktig med tanke på de lange avstandene vi har i fylket. Det er nærliggende å tro at når pasientene mister sitt nære og trygge tilbud, blir de mye sykere før de ber om hjelp. Det vil igjen resultere i lengre og mer kostbare opphold i Alta eller Tromsø.
Det er også en politisk side ved dette som er viktig å få fram: I den senere tid har helse, beredskap og sikkerhet vært løftet fram i forbindelse med oppbyggingen av forsvaret i nord. Det er viktig at distriktene ikke blir avfolket, og at tilbudene ikke svekkes. Det vi opplever er at det sies noe i festtaler, og i praksis gjøres det motsatte. Det kan ikke være en slik distriktspolitikk vi skal ha hvis folketallet skal opprettholdes og økes i distriktskommunene.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Psykisk helse og rusbehandling er høyt prioriterte områder for regjeringen. Mitt oppdrag til de regionale helseforetakene er å styrke disse områdene, herunder å styrke tilbudet til personer med langvarige og sammensatte behov. Jeg har også vært tydelig på dette i Opptrappingsplan psykisk helse, hvor et av resultatmålene er; «hindre nedbygging av sengeplasser og sikre at døgnkapasitet i psykisk helsevern er på et nivå som møter behovet for å ivareta barn, unge og voksne med alvorlig psykisk lidelse som har behov for døgnbehandling». Ifølge Helsedirektoratet har reduksjonen i døgnplasskapasiteten stoppet opp, etter mange år med nedgang.
Representanten stiller spørsmål om jeg vil sørge for at døgnenhetene ved DPS i Troms opprettholdes der de er lokalisert i dag. Mitt krav om å hindre nedbygging av døgnplasser vil måles på regionnivå, ikke på lokalt nivå. Bakgrunnen for dette er at helse- og omsorgs-tjenesten stadig er i utvikling, og det må tas høyde for omstillinger. Det er nødvendig både for å oppnå bedre utredning og behandling, sikre bærekraft og best mulig utnyttelse av felles ressurser, herunder helsepersonell. Lokalisering og dimensjonering av tjenestene er de regionale helseforetakenes ansvar. Jeg forutsetter at de gjør gode vurderinger av dette.
Siden representanten spør om konkrete forhold i Troms har jeg bedt Helse Nord RHF om innspill til svaret. Helse Nord RHF opplyser at både det regionale helseforetaket og Universitetssykehuset Nord-Norge HF stiller seg bak de konkrete omstillingene av tjenestene som representantene spør om. Oppsummert opplyser Helse Nord RHF at omstillingen ikke vil svekke den samlede døgnkapasiteten ved Universitetssykehuset Nord-Norge, men bidra til å styrke tilbudet til pasientene med de mest alvorlige og sammensatte lidelsene. Dette er pasienter som i deler av sitt sykdomsforløp ofte vil være i behov av døgnbehandling ved mer spesialiserte sengeposter på sykehusnivå, og som ikke har et godt nok tilbud i dag. Det er også denne gruppen Riksrevisjonen omtaler i sin rapport «Helse- og velferdstjenester til personer med samtidig rusmiddellidelse og psykisk lidelse».
I tillegg til omstilling av døgntilbud har Helse Nord RHF vedtatt at det polikliniske og ambulante tilbudet ved DPS opprettholdes og styrkes, og Universitetssykehuset Nord-Norge HF skal samarbeide med kommunene for å søke om samhandlingsmidler for oppbygging av alternative tilbud.
I sitt innspill til Helse- og omsorgsdepartementet viser Helse Nord RHF og Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN HF) ved Klinikk psykisk helse og rus til noen av årsakene for omstillingene som gjengis under:

- Det er behov å styrke tilbudet til pasienter med de mest alvorlige og sammensatte lidelsene. Tjenestetilbudet innenfor sykehusfunksjonene er regionale tjenestetilbud som ytes til pasienter fra hele helseregionen. Et bedre dimensjonert og differensiert tilbud på sykehusnivå vil derfor bidra til et bedre spesialisthelsetjenestetilbud til innbyggere i hele regionen, og ikke kun befolkingen i Tromsø.
- Psykisk helse- og rusklinikken ved UNN har over tid slitt med mangel på helsepersonell. Det er utfordring med rekruttering av spesialister både i Tromsø og i distriktene, men DPS-ene er mer sårbare på grunn av små fagmlijø og færre spesialister tilgjengelig. Det er av hensyn til robusthet, faglighet, forsvarlighet og bærekraft derfor nødvendig å redusere antall døgnenheter for å unngå å spre tilgjengelig spesialistkompetanse for tynt utover.
- En dreining fra døgnbehandling til poliklinikk og ambulante tjenester (ved DPS) vil bidra til at flere pasienter kan få tilgang til spesialisert helsehjelp, samt bidra til å skape et tjenestetilbud som kan være mer utadrettet, oppsøkende, proaktivt og forebyggende.
- Spesialisthelsetjenesten har ansvar for å tilby utredning og behandling, drive med forskning, utdanning av helsepersonell, veiledning overfor kommunehelsetjenesten og oppfølging av pasienter, brukere og pårørende. Spesialisthelsetjenesten har derimot ikke ansvar for å opprettholde sysselsetting og befokning i distriktene. Det er dessuten vanskelig å se at beredskap og sikkerhet i landsdelen vil bli vesentlig svekket av en morderat reduksjon av døgnplasser på DPS-nivå.

Det vises også til rapporten Funksjons- og oppgavedeling Psykisk helsevern og TSB, fra arbeidsgruppe 2 i Helse Nord som utredet alternativer for funksjons- og oppgavedeling innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i regionen, samt prosessene som Helse Nord RHF har hatt i etterkant.