Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1329 (2024-2025)
Innlevert: 21.02.2025
Sendt: 21.02.2025
Besvart: 27.02.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Flere foreldre, lærere og organisasjoner har uttrykt bekymring for hvordan elever med varig og nedsatt funksjonsevne ivaretas i den nye opplæringsloven med hensyn til videregående opplæring og et 4. og 5. år. Mye tyder på at det er regionale ulikheter i praktiseringen av dette.
Kan statsråden svare på når veilederen som skal hjelpe fylkeskommunene med å utforme et godt tilbud til elever, som enten ikke har forutsetning for, eller trenger lengre tid på å oppnå studie- eller yrkeskompetanse kommer?

Begrunnelse

En del elever med funksjonshemminger trenger ekstra tid for å fullføre studie- eller yrkeskompetanse. Vi har nå vært gjennom en periode der disse elevene har søkt seg inn til 4 og 5 år. Det meldes fra ulike organisasjoner at flere fylkeskommuner bruker muligheten om ikke å innvilge et 4. og 5. år som sparetiltak grunnet anstrengt økonomi og manglende retningslinjer.
Det er derfor viktig å få avklart hvordan statsråden vurderer dette opp mot det som står på Utdanningsdirektoratets nettsider:

«Fra 1. august 2024 er det en rekke endringer i opplæringsloven som skal bidra til et mer inkluderende opplæringsløp. Retten til videregående opplæring utvides til å gjelde frem til oppnådd studie- eller yrkeskompetanse. Dette kalles ofte for fullføringsretten. Videre har fylkeskommunen fått plikt til å sørge for en trygg og god overgang mellom ungdomsskole og videregående skole. Oppfølgingstjenestens målgruppe er utvidet og gjelder nå ungdom/voksne fra 16 til 24 år.»

Videre står det i Prop. 57 L s. 310:

«Etter opplæringslova § 3-1 femte ledd har enkelte elevar rett til vidaregåande opplæring i inntil to år ekstra. Dette gjeld mellom anna elevar som har rett til spesialundervisning, og som treng ekstra tid for å kunne nå «opplæringsmåla for den enkelte.»

Spørsmålsstiller vil også vise til utdrag fra Prop. 57 L s. 312–313:

«Departementet meiner at desse moglege utfordringane ikkje bør løysast gjennom avgrensingar i lova eller gjennom formuleringar i forarbeida som set avgrensingar for retten til opplæring. Eit betre verkemiddel for å møte bekymringane til høyringsinstansane knytte til elevgruppa som ikkje kan oppnå studie- eller yrkeskompetanse er å utforme retningslinjer for tilboda. Formålet med ei slik rettleiing vil ikkje vere å avgrensa retten, men å hjelpe skolar og fylkeskommunar med å lage eit godt tilbod til elevar som ikkje har føresetnad for å fullføre med studie- eller yrkeskompetanse. Departementet tek sikte på at det blir laga ei slik rettleiing.»

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Den nye opplæringsloven som trådte i kraft høsten 2024 gir den enkelte bedre rettigheter til videregående opplæring enn den tidligere loven.
Retten til videregående opplæring gjelder nå fram til den enkelte har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse. Dette gjelder for alle, også for de som i utgangspunktet går løp mot lavere kompetanse enn studie- eller yrkeskompetanse. I forarbeidene til den nye loven, Prop. 57 L (2022-2023), er dette blant annet beskrevet slik i punkt 40.2.4.2 om departementets vurdering:

«Forslaget inneber at dei som har opplæringsløp med ein planlagd sluttkompetanse på lågare nivå enn studie- eller yrkeskompetanse, skal behalde retten til opplæring fram mot studie- eller yrkeskompetanse. Dette inneber ikkje ei forventning om at dei som har fullført planlagt grunnkompetanse, skal gå vidare mot studie- eller yrkeskompetanse. Det viktigaste er at den enkelte er i eit vidaregåande opplæringsløp som er rett i forhold til hens føresetnader eller behov. For å sikre like moglegheiter og unngå diskriminering ser departementet det likevel som tenleg at også dei som har oppnådd grunnkompetanse, beheld retten til å gå vidare mot studie- eller yrkeskompetanse, dersom den enkelte ønskjer det.»

Etter den tidligere opplæringsloven var retten til videregående opplæring for ungdom begrenset til tre år. I tillegg var det regler om rett til inntil to år ekstra videregående opplæring for blant annet elever som hadde rett til spesialundervisning som trengte mer opplæring i forhold til opplæringsmålene til den enkelte. Disse reglene er ikke videreført i den nye loven. Dette skyldes ikke et mål om at den aktuelle elevgruppen skal få mindre opplæring enn tidligere, men at den nye loven ikke lenger begrenser retten til videregående opplæring til et visst antall år. Da er det heller ikke behov for regler om ekstra tid.
Reglene i den nye loven og forskriften gir fylkeskommunen mer fleksibilitet enn tidligere, for eksempel mulighet til å tilby de som trenger det, opplæring over lengre tid enn det som følger av læreplanverket. Med mer fleksible regler, og en mer overordnet rett til videregående opplæring uten tidsbegrensninger, vil det videregående opplæringstilbudet i de ulike fylkeskommunene kunne variere. Jeg vil likevel påpeke at de nye reglene om videregående opplæring gir alle elever en utvidet rett sammenlignet med tidligere. Dette forventer jeg at fylkeskommunene tar på alvor. De nye reglene forutsetter at fylkeskommunen bruker sitt handlingsrom til å sørge for at den enkelte får et godt opplæringstilbud. Selv om fylkeskommunen er ansvarlige for sine egne innbyggere, er det naturlig at fylkeskommunene samarbeider, gir hverandre råd og utveksler erfaringer.
Utdanningsdirektoratet utarbeider støttemateriell til ny lov og forskrift, og arbeider også på andre måter med å støtte innføringen av ny opplæringslov. Utdanningsdirektoratet er i prosess med å utarbeide veiledning om den gruppen elever som ikke har forutsetninger til, eller av andre grunner ikke går opplæringsløp mot full studie- eller yrkeskompetanse, blant annet basert på innspill fra fylkeskommunene og KS om erfaringene de har med de nye reglene så langt. Direktoratet opplyser at de regner med å kunne publisere informasjon om dette temaet på udir.no i løpet av mars.
Siden den nye loven inneholder utvidede rettigheter til videregående opplæring, er jeg opptatt av å følge med på hvordan disse rettighetene ivaretas av fylkeskommunene. Jeg vil fortsette dialogen med fylkeskommunene og brukerorganisasjonene om temaet for å sikre at rettighetene blir ivaretatt på best mulig måte.