Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1327 (2024-2025)
Innlevert: 21.02.2025
Sendt: 21.02.2025
Besvart: 04.03.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Gatehospitalet feiret i fjor 20 år som sykehus for folk på gata. De er en viktig institusjon for rusavhengige og har reddet mange liv gjennom tiden de har eksistert. Gatehospitalet i Bergen har to år på rad blitt nedprioritert og fått vesentlig mindre tilskudd enn driften av sykehuset koster.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre en bærekraftig økonomi for Gatehospitalet i Bergen?

Begrunnelse

Gatehospitalet i Bergen har to år på rad fått bevilget over 6 millioner mindre enn det de har søkt om. Dette skaper en svært usikker fremtid for Gatehospitalet i Bergen. Frelsesarmeen har til nå dekket differansen selv for å sikre driften, men det er usikkert om dette vil kunne fortsette inn i fremtiden. Gatehospitalet dekker en viktig og sårbar pasientgruppe som ofte har dårlige erfaringer fra det offentlige helsevesenet. Selv om pasientene ofte bærer på sterke traumer, psykiske lidelser og rusproblemer klarer Gatehospitalet å skape et miljø hvor disse menneskene fungerer og får det bedre.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Gatehospitalet gjør en stor og viktig jobb for mennesker med rusmiddelproblemer og er et viktig supplement til offentlige tjenestetilbud.
Som mange andre tilbud drevet av ideelle aktører, er Gatehospitalene tilskuddsfinansiert. Tilskudd tildeles og utmåles etter kriteriene som er fastsatt i regelverket for de respektive tilskuddsordningene. Søkere konkurrerer om tilskudd på like vilkår.
Gatehospitalet er i dag fullfinansiert over tilskuddsordningen Grunntilskudd til institusjonsbaserte tilbud for personer med rusmiddelproblemer og/eller erfaring fra salg og bytte av seksuelle handlinger, som forvaltes av Helsedirektoratet. I 2024 ble det til sammen innvilget 173 314 000 kroner over ordningen, hvorav Gatehospitalene ble innvilget til sammen 88 198 000 kroner, dvs. over 50 prosent av den samlede tilskuddspotten.
Gatehospitalene har hatt vært årlig vekst i tildelinger, og det samlede tilskuddet deres har økt med mer enn det den samlede tilskuddspotten har økt med siden 2022 (9 pst. mot om lag 6 pst.).
For 2025 søkte Frelsesarmeen om 40 575 000 kr til Gatehospitalet i Bergen, og ble innvilget 34 490 000 kr i vedtak 18. februar 2025. I 2024 ble Gatehospitalet i Bergen innvilget 33 485 000 kr. Årets tildeling utgjør dermed en økning fra 2024. Ved tildelingen er det tatt hensyn til pris- og lønnsjusteringen på 3 % som er gjort for tilskuddsordningens totale budsjett. I 2024 ble Gatehospitalet i Bergen også innvilget flerårig tilskudd (for årene 2024-2026). Dette innebærer at de innvilges tilskudd på tilsvarende nivå dersom bevilgningen til tilskuddsordningen er på samme nivå de aktuelle årene. Dette gir økt forutsigbarhet for Gatehospitalet.
Rammen som Stortinget har satt for tilskuddsordningen til formålet gir ikke rom for å tildele tilskudd i henhold til søknadsbeløpene til alle som søker om tilskudd. Det er Helsedirektoratet som forvalter tilskuddsordningen på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet. Direktoratet vurderer søknadene etter gjeldende regelverk og utmåler tilskudd i henhold til dette. Frelsesarmeen har, på lik linje med andre tilskuddsmottakere, adgang til å klage på vedtak om delvis innvilgelse av tilskudd, men har ikke tidligere benyttet seg av denne muligheten. Departementet er klageinstans for ordningen og griper ikke inn i direktoratets tilskuddsforvaltning.
De søkbare tilskuddsordningene som omfatter rusmiddelfeltet over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett, utgjør en betydelig økonomisk ressurs og er et viktig virkemiddel for å realisere faglige og politiske mål på psykisk helse- og rusmiddelfeltet. I Meld. St. 5 (2024–2025) Trygghet, fellesskap og verdighet — Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet Del I, peker regjeringen på at det er et potensial for bedre, mer effektiv og samordnet bruk enn i dag. Regjeringen viser også til at det er viktig å vurdere om dagens innretning og fordeling mellom ordninger er i samsvar med mål i forebyggings- og behandlingsreformen og opptrappingsplanen for psykisk helse. Det trekkes også frem at tilskuddsmidler på psykisk helse- og rusmiddelfeltet skal benyttes mer målrettet og effektivt, samt innrettes på en måte som understøtter en helhetlig og sammenhengende utvikling på feltet og at det tas sikte på å igangsette en helhetlig gjennomgang av tilskuddsordninger på psykisk helse- og rusfeltet som ivaretar hensyn til både søkere og brukere. Dette handler også om at tilskuddsmottakerne rapporterer om utfordringer knyttet til kompliserte
søknadsprosesser, lang saksbehandlingstid, komplisert regelverk og generell uforutsigbarhet, blant annet om videreføring, utmåling og utbetaling av tilskudd. Dette er et arbeid jeg følger opp.